Home » Nova blamaža u svijetu: Hoće li posjetitelji EXPO-a u Dubaiju gledati u prazan paviljon BiH?

Nova blamaža u svijetu: Hoće li posjetitelji EXPO-a u Dubaiju gledati u prazan paviljon BiH?

Piše INFO

Unatoč doniranom paviljonu i pomoći organizatora, učešće Bosne i Hercegovine na izložbi EXPO u Dubaiju još je neizvjesno. Iako je veliki svjetski događaj zakazan za oktobar, BiH nije počela pripreme, jer nije osiguran novac.

Organizatori su najavili da bi izostajanje sa sajma ugrozilo političke i ekonomske odnose naše zemlje i Ujedinjenih Arpskih Emirata. Također, iz Emirata već poručuju da bi prazan bh. štand nanio štetu njihovom ugledu te da u slučaju takvog scenarija nije isključeno ni pokretanje određenih pravnih procedura.
To stoji u odgovoru koji je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dostavio na pitanje Mirjane Marinković-Lepić, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Na njeno pitanje, u kojem je konstatirala da bi to bila bruka po državu i da bi kazna mogla biti oko 2,5 miliona KM, Tegeltija priznaje da BiH nije preduzela gotovo nikakve konkretne aktivnosti i da znatno zaostaje u pripremama, iako je ugovor o učešću potpisan još u augustu 2019. godine.


Podsjetimo, inicijalno je planirano da svjetska smotra počne u oktobru prošle godine i traje šest mjeseci, ali je organizator početak manifestacije pomjerio za oktobar ove godine.

“Organizatori su u više navrata diplomatskim i operativnim kanalima skretali pažnju i upozoravali na ovakav odnos BiH prema zemlji domaćinu, ali i organizatoru smotre prijeti da politički optereti odnos između dvije zemlje, da povrh toga može ugroziti ugled organizatora na međunarodnom planu, kao i dovesti do zahtjeva za naknadu štete proizašle iz kršenja ugovora o učešću. Pored usmenih poruka, najviši predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata su u nekoliko navrata pisali kako Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa tako i predsjedavajućem Vijeća ministara, pozivajući ih da posjete EXPO i doprinesu što skorijem početku priprema BiH za šestomjesečni nastup”, navodi Tegeltija u odgovoru koji je pripremljen u Ministarstvu vanjske trgovine.


Kako se podsjeća, troškovi koje je predlagao Organizacioni odbor za učešće BiH na EXPO-u, u dva navrata nisu dobili podršku Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva finansija i trezora BiH. Prvi troškovnik sastavljen je po metodologiji učešća koju propisuje organizator manifestacije, predložen je još u vrijeme prethodnog saziva Vijeća ministara BiH i iznosio je 4.386.684 KM s uračunatim PDV-om. Kako ovaj troškovnik nije dobio podršku Ministarstva finansija, u tom momentu vraćen je Odboru na doradu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je u toku 2020. godine, radi otklanjanja problema u koncipiranju ukupnog budžeta, angažovalo nezavisnu, eksternu revizorsku procjenu troškova, koja je pokazala da je prosječna cijena učešća BiH na ovoj svjetskoj smotri najmanje 4,7 miliona KM. Unatoč tome, vođeno potrebom da se troškovi svedu na najneophodnije, Ministarstvo je predložilo dodatno smanjenje budžeta te je i Odbor na sjednici održanoj u oktobru prošle godine prihvatio budžet koji je u odnosu na prethodno predloženi umanjen za nešto više od million KM.

Srbija ulaže čak 30 miliona

Osim budžeta, na sjednici Odbora tada je razmatran i izvještaj Ministarstva o napretku i izgradnji paviljona, koji je osigurao organizator kroz donaciju.

“Povrh svega, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je izradilo i komparativnu analizu učešća i investicija koje zemlje regiona ulažu u svoje učešće na ovoj manifestaciji, koja je pokazala da, u odnosu na četiri posmatrane zemlje, BiH ima najmanji predloženi budžet. Naime, prosječan budžet za četiri posmatrane zemlje je 18 miliona KM, pri čemu prednjači Srbija, koja za svoje učešće ulaže više od 30 miliona maraka. Prema posljednjim informacijama, trošak učešća Crne Gore, čije izlaganje također djelomično potpomaže organizator, iznosit će približno pet miliona maraka”, navodi se u odgovoru koji je Lepić-Marinković dobila od predstavnika izvršne vlasti.


Kako se dalje navodi, uz dodatno odricanje dijela predviđenih aktivnosti i djelomično dodatno oslanjanje na pomoć organizatora, stav ministarstva je da je moguće još korigovati budžet za učešće, ali ne u znatnoj mjeri.

“Svaka korekcija posljednje verzije usvojene u Odboru umanjit će ukupan kvalitet nastupa BiH na ovoj manifestaciji”, navodi se u Tegeltijinom odgovoru.

Kako dalje objašnjava, troškovnik je ponovo dostavljen Vijeću ministara BiH, unatoč negativnom mišljenju Ministarstva finansija, te je na Kolegiju Vijeća donesen zaključak da se on skine s dnevnog reda, a da će ponovo biti uvršten nakon što bude donesen Zakon o budžetu. Tegeltija je objasnio da je na poziv organizatora delegacija BiH, koju su činili predstavnici ministarstava vanjskih poslova te vanjske trgovine, u maju ove godine prisustvovala posljednjem globalnom sastanku predstavnika svih zemalja izlagača.

“UAE kao zemlja domaćin i zvanično nosilac organizacije događaja i dalje vrši snažan pozitivan pritisak na BiH da momentalno počne pripremne aktivnosti za učešće, čiji zastoj ozbiljno prijeti da ugrozi političke i ekonomske odnose UAE i BiH” navodi se u odgovoru.

Organizator zabrinut, upozorava na neprijatnosti

Konstatuje se da bi BiH trebala bez odgađanja početi pripreme – drugim riječima usvojiti odgovarajući budžet, osigurati sredstva za pripremne i završne aktivnosti te imenovati posebnog komesara za EXPO u Dubaiju, koji bi bio odgovoran za cjelokupno učešće i promociju BiH na izložbi.

“Na sastanku s delegacijom EXPO 2020 Dubai potcrtan je značaj partnerstva UAE i BiH, ali je ukazano na to da kašnjenje BiH u pripremama već izaziva određenu dozu zabrinutosti organizatora. Delegaciji je nedvosmisleno ukazano na to da bi otkazivanje učešća BiH na smotri dovelo do ozbiljnih poremećaja u bileteralnim političkim odnosima, bacilo sjenu na partnerstvo dviju zemalja i da bi organizatoru izazvalo dosta neprijatnosti. S obzirom na to da bi namjenski izgrađen paviljon BiH morao biti stavljen van funkcije tokom trajanja izložbe, što bi nažalost bilo vidljivo svim učesnicima i posjetiocima, iz ugla organizatora to bi poslalo negativnu poruku o uspješnosti organizacije, kao i prirodi odnosa BiH s UAE”, konstatuje se u Tegeltijinom odgovoru.

Kako je naveo, organizator nije isključio mogućnost pokretanja određenih pravnih procedura vezanih za eventualnu nadoknadu troškova organizatora u vezi s učešćem BiH u slučaju da ona ne ispuni svoje obaveze iz ugovora kojim UAE sufinansira učešće BiH u iznosu od najmanje 1.500.000 američkih dolara.


“Organizator je podsjetio da je taj scenarij jasno dogovoren u ugovoru te također nevoljno podsjetio da je takva opcija, kao posljednja, jedan od mogućih ishoda izostanka učešća BiH. U što kraćem roku bi trebalo donijeti definitivnu odluku o učešću BiH kako bi priprema mogla biti završena na vrijeme. U suprotnom, organizatora je bez odgađanja potrebno obavijestiti o odustajanju, kako bi se šteta svela na najmanju moguću mjeru i kako se organizator ne bi izlagao dodatnim nepotrebnim troškovima vezanim za učešće naše zemlje”, navedeno je u odgovoru.

Kako je zaključeno, u cilju daljnjeg postupanja po ovim pitanjima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je od Vijeća ministara zatražilo konačan stav, uz upoznavanje o svim negativnim posljedicama koje mogu nastupiti po našu zemlju.

Slične novosti

Komentari