Home » Njemačko državljanstvo nakon tri godine boravka?

Njemačko državljanstvo nakon tri godine boravka?

Piše INFO

Njemački savezni ministar unutrašnjih poslova Nensi Faeser (SPD) izjavila je na marginama sastanka u Emdenu da “Njemačka nastoji da donese jedan od najmodernijih zakona o državljanstvu koje su ikada imali.”, a koji bi strancima u Njemačkoj trebao olakšati dobijanje njemačkog državljanstva.

Kako prenosi Fenix magazine, ona je rekla da je odgovarajući nacrt zakona “skoro spreman” i uskoro će biti poslan ostalim ministarstvima.

Preliminarna verzija nacrta dostupna Njemačkoj novinskoj agenciji (dpa) u Berlinu, o čemu je ranije izvijestio “Süddeutsche Zeitung”. I Bild je pisao o detaljima planova koji su većim dijelom već dogovoreni između koalicijskih partnera.

“Pristup njemačkom državljanstvu trebao bi biti pojednostavljen i ubrzan za migrante koji legalno žive u Njemačkoj kako bi im se omogućilo ravnopravno sudjelovanje”, stoji u nacrtu. “Istovremeno, treba stvoriti podsticaj za brzu integraciju.”

Kako prenose njemački mediji, najbitniji dio nacrta je da ljudi, koji već nekoliko godina žive u ovoj zemlji, bi trebali lakše postati njemački državljani. Umjesto osam godina, kao što je sada slučaj, državljanstvo bi trebalo biti moguće dobiti nakon pet godina boravka u Njemačkoj. U slučaju “posebnog integracionog napretka”, to bi trebalo biti moguće čak i nakon tri godine – na primjer ako su imigranti pokazali posebna akademska ili profesionalna dostignuća ili dobrovoljnu predanost ili imaju posebno dobre jezičke vještine.

“Vjerujem da su kraći rokovi podsticaj za integraciju”, rekla je ministar Faeser.

Slične novosti

Komentari