Home » Njemački ministar: Postoje oni koji žele BiH dovesti u pitanje, EU treba razgovarati o sankcijama

Njemački ministar: Postoje oni koji žele BiH dovesti u pitanje, EU treba razgovarati o sankcijama

Piše INFO

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je da u Evropskoj uniji treba razgovarati o tome da li su sankcije mogućnost da se zaustave negativni politički tokovi u Bosni i Hercegovini.

Ovo je izjavio prije današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove Evropske unije. Smatra da je situacija na Zapadnom Balkanu najgora od završetka ratova iz 90-ih godina. Napomenuo je da postoje oni žele dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu.
Kako je kazao Maas, potreban je žustriji pristup te je potrebno razgovarati o tome da li su sankcije način da se zaustavi trenutni razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.


Od ranije je poznato da je Njemačka među onim članicama Unije koje su pri stavu da je potrebno sankcionisati one koji su odgovorni za teško stanje u Bosni i Hercegovini. Tome se protive desničarski čelnici pojedinih država.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell je nakon današnjeg susreta ministara vanjskih poslova istakao da podržavaju jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu te da će svaki pokušaj podjela biti spriječen.

“Zabrinuti smo što s druge strane neki političari koriste ovu priliku za retoriku podjela. Moram ponoviti da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH, i pozivamo sve političare da sjednu za pregovarački stol”, kazao je Borrell.

Slične novosti

Komentari