Home » Njemački medij o Šmitu: Besmisleno ga je bilo kandidovati, nije jasno ni da li će ga SAD podržati

Njemački medij o Šmitu: Besmisleno ga je bilo kandidovati, nije jasno ni da li će ga SAD podržati

Piše INFO
Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je analizu vezanu za kandidaturu njemačkog političara Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.

“Čak i prije nego što je njemačka vlada službeno objavila njegovu kandidaturu 20. januara, na dan inauguracije Džoa Bajdena, u Sarajevu su se pojavila nagađanja o navodnoj pozadini. Pojedini mediji u BiH tvrdili su da je Berlin sklopio nekakav sporazum s Moskvom na račun BiH koji bi trebalo osigurati odobrenje Rusije za kandidata po njenoj mjeri i iznenaditi Vašington u fazi promjene vlasti s Trampa na Bajdena”.

Ipak, iz FAZ-a tvrde da su ovakve teorije neutemeljene, uzimajući u obzir da se Rusija javno usprotivila imenovanju Šmita.

“Podrške Moskve njemačkom kandidatu nikako nije jasna. To je nedavno pokazao istup ambasadora Beogradu Aleksandra Bocana Harčenka, starog prvaka ruske balkanske diplomacitije… Rus je nedavno rekao da je Moskva sprema zaustaviti imenovanje Šmita. Zapravo, izrazio je dodatni stav kako je poslije više od 25 godina nakon završetka rata, vrijeme da se zatvori ured visokog predstavnika u Sarajevu. Ambasador je naznačio da će se Rusija po potrebi usprotiviti tome i u Savjetu bezbjednosti UN-a gdje se odobrava visoki predstavnik, navodi FAZ te napominje da niko nije siguran dokle je Rusija zaista spremna ići”.

Iz FAZ-a upozoravaju da zasad nije sigurno ni da li čak i SAD podržavaju Njemačku u Šmitovoj kandidaturi.

“Preliminarna odluka mogla bi se donijeti na sastanku ‘Savjeta za provovođenje mira”, koji je privremeno zakazan za 16. marta. Rusija je takođe zastupljena u ovom tijelu koje nadgleda rad visokog predstavnika i odlučuje o njegovom imenovanju. Međutim, barem zasad nije jasno ni podržava li Vašington barem njemačku kandidaturu. U kasnoj Trampovoj eri, kada je uglavnom vladalo zatišje u odnosima između Evrope i Sjedinjenih Država, čak i oko balkanskih poslova, njemačka je strana predložila Šmitovu kandidaturu.”

FAZ tvrdi da u Šmitovu kandidaturu ni u Berlinu više nisu sigurni.

“Sve dok podrška Vašingtona nije sigurna, besmisleno je stavljati Šmitovu kandidaturu na glasanje – inače, na kraju, postoji rizik od neugodnog iznenađenja, ne s ruske, nego s američke strane, kažu. Nadaju se, međutim, da ta kandidatura neće biti problematična ako Bajden, koji ima iskustva na Balkanu i koji bi se mogao ponovo snažnije aktivirati, pokaže Nijemcima znak stop odmah na početku svoje vladavine. Činjenica da se nedavno govorilo i o britanskom protivniku Šmitu ne čini stvari nimalo jasnijima. Čak i u slučaju eventualnog njemačko-američkog ujedinjenja ostaje neizvjesno koliko će daleko biti spremna otići.!

U analizi FAZ-a upozorava se da je Moskva nezaobilazan faktor prilikom imenovanja visokog predstavnika.

“Moskva bi mogla dodatno povećati ulog i zahtijevati okončanje evropske vojne misije EUFOR-a Bosni. Njegova je misija podržati poštivanje Dejtonskog sporazuma i obučiti oružane snage BiH. Od početka misije 2004. godine, Savjet bezbjednosti UN-a mandat svake godine produžava uz rusku podršku, od kojih je najnovija došla u novembru 2020. Ako bi to doista željela, Rusija bi mogla spriječiti sljedeće produženje mandata. BiH je idealan poligon za ruski hladni rat protiv Zapada. Pogotovo kad nije jasno govori li Zapad uopšte jednim glasom, napominju iz FAZ-a.”

Slične novosti

Komentari