Home » Nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka, čeka očitovanje Ustavnog suda

Nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka, čeka očitovanje Ustavnog suda

Piše INFO

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republika Srpska juče je u Banjaluci održao sjednicu na kojoj je odlučeno da u prijedlozima Izbornog zakona i Zakona o referendumu nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Sjednicu je vodio predsjednik NS RS Nenad Stevandić, koji se obratio medijima nakon što je donesena odluka.

– U ovim zakonima ne postoji bilo kakav oblik diskriminacije ili bilo koji oblik ugrožavanja nacionalnih, socijalnih i etničkih prava – rekao je Stevandić i naveo da će odgovor Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS biti proslijeđen Ustavnom sudu RS na odlučivanje.

Podsjetimo, na zasjedanju zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS od 27. maja nije postignuta saglasnost o izbornom zakonu RS, kao ni o zakonu o referendumu.

Zbog toga se prema parlamentarnoj proceduri u RS sada čeka očitovanje Ustavnog suda RS.

Izborni zakon RS je usvojen na sjednici NS RS 19. aprila. Poslije toga je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenulo zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, koji je odbijen.

Zbog toga što je zahtjev odbijen, zakazana je sjednica zajedničke komisije Vijeća naroda i NS RS, gdje je trebalo da bude postignuta saglasnost o ovom zakonu, ali i o zakonu o referendumu, prenosi Klix.

 

 

Slične novosti

Komentari