Home » Nešić: 1. mart nije dan nezavisnosti, to je dan početka velike i strašne tragedije

Nešić: 1. mart nije dan nezavisnosti, to je dan početka velike i strašne tragedije

Piše INFO

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da 1. mart nije nikakav dan nezavisnosti, već dan početka velike i strašne tragedije do koje je doveo nerazum tadašnjeg rukovodstva bošnjačkog naroda.

Nešić je naveo da se sva tragičnost BiH možda i najbolje ogleda u činjenici da jedan njen dio /FBiH/ ne slavi dan kada je uspostavljen mir, ali slavi dan kada je počeo rat.

  • Ne znam da li se slavi ubistvo Nikole Gardovića i ranjavanje sveštenika Radenka Mirovića ili laž o uspješnosti referenduma. Šta god da je – strašno je. Tog dana počelo je etničko čišćenje sarajevskih Srba – istakao je Nešić.

Današnji dan, dodaje on, opomena je koliko je loše ignorisati volju drugih naroda u BiH, kao što se to desilo na tadašnjem referendumu.

  • Po Gebelsovoj matrici da 100 puta ponovljena laž postaje istina, svake godine nas ponovo uvjeravaju kako je referendum uspio i da je BiH postala nezavisna. Referendum na kojem nisu učestvovali Srbi nije uspio ni po tadašnjem zakonu jer je na njega moralo izaći dvije trećine stanovništva i zbog toga nikada nije ni verifikovan u skupštini tadašnje RBiH. Umjesto uvažavanja činjenica desilo se potpuno brisanje volje jednog konstitutivnog naroda koje je kulminiralo ubistvom na Baščaršiji. To ubistvo je bilo opomena svim Srbima kakva ih sudbina čeka u takvoj RBiH – ističe Nešić.

On napominje da nema ništa protiv da svako slavi šta hoće, a to što, kaže, slave svoju sramotu – govori o onima koji slave.

  • Apsurdno je da upravo oni kojima su usta puna nezavisnosti BiH nose najveću zaslugu što ona ni danas nije nezavisna nego je kolonija. Druga kontradiktornost je potpuna kolizija ovog dana sa tzv. Danom državnosti – 25. novembrom. Po njima, RBiH je skoro 50 godina bila zavisna država. Uostalom, ako tvrde da je RBiH u ZAVNOBIH-u postala država u okrilju SFRЈ, zašto se onda ljute kada kažemo da je Republika Srpska država? Današnja BiH ima neuporedivo mnogo više konfederalnih elemenata od tadašnje SFRЈ – zaključio je Nešić.

Slične novosti

Komentari