Home » Neobičan toplotni talas, ekstremno UV zračenje prži grad u Boliviji

Neobičan toplotni talas, ekstremno UV zračenje prži grad u Boliviji

Piše INFO

Bolivijski grad La Paz, koji je smješten na planinama, pogodio je neuobičajen toplotni talas s rekordnim nivoima ultraljubičastog (UV) zračenja. Stručnjaci smatraju da je uzrok tome nizak nivo naoblake koji se može povezati s klimatskim promjenama.

Nivo UV zračenja u tom gradu posljednjih sedmica dostigao je brojku 21 na skali, koja se obično penje samo do 20. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), već se UV indeks od 11 smatra “ekstremnim” te se preporučuje građanima da izbjegavaju izlaganje suncu.

“Sunce strašno peče. Ovo sunce nije normalno”, rekla je Segundina Mamani, stanovnica La Paza. Mještani ovog grada, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.600 metara, pokušavaju se ohladiti desertima s ledom i boravkom u sjenovitim dijelovima.

Planine u Andima znaju biti pogođene nekim od najopasnijih nivoa UV zračenja na svijetu, s UV indeksom koji zna dostići i brojku 40, s tim da je uobičajenije da iznosi između 11 i 17, piše CNN.

“Ovo je ozbiljan problem, jer svi imaju osjećaj da se La Paz bukvalno kuva”, kaže Huan Pablo Palma, jedan od zvaničnika u opštinskoj vladi.

Bolivijski naučnici smatraju da promjena obrasca padavina i smanjenje naoblake pojačavaju efekte UV zračenja.

“U kišnoj sezoni može biti ista količina kiše, ali sama sezona sada kraće traje. To znači da se smanjuje nivo naoblake i povećava nivo UV zračenja”, rekao je klimatolog Luis Blakut sa univerziteta Universidad Mayor de San Andrés (UMSA).

Iako su stanovnicima La Paza ove sedmice povremene kiše donijele neko olakšanje, stručnjaci smatraju da će visok nivo UV zračenja potrajati barem još sedam dana.

Podsjećamo, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) nedavno je upozorila da je posljednjih sedam godina, od 2015. do 2021, najvjerovatnije najtoplije od kada se mjeri temperatura na Zemlji.

Godišnji izvještaj o stanju klime otkriva da se “naša planeta mijenja pred našim očima”.

U prvih devet mjeseci 2021. prosječna temperatura je porasla oko 1,09 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski period. Zbog uticaja fenomena “El Ninjo”, koji je početkom godine snizio temperaturu, ova godina neće potući rekord, ali će, najvjerovatnije, ipak biti između petog i sedmog mjesta. Tako bi proteklih sedam godina još jednom bile najtoplije dosad. Najtoplija je i dalje 2016.

Slične novosti

Komentari