Home » “Nema uslova za održavanje izbora”

“Nema uslova za održavanje izbora”

Piše INFO

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim posrednicima u pregovorima o izbornoj reformi, Metju Pameru i Angelini Ajhorst.

Sadržaj pisma prenosimo u potpunosti:

Želio bih Vam zahvaliti na uloženom trudu u zadnjih godinu i po dana u pronalasku rješenja kojima bi se u potpunosti implementirali politički sporazumi iz Mostara potpisani 17. juna 2020. godine. Posvećenost i ekspertiza s Vaše strane bili su od izuzetnog značaja za proces koji je okončan pregovorima u Neumu krajem januara 2022. godine.

Podsjetiću kako smo, zahvaljujući uloženim naporima, nedugo nakon potpisivanja uspješno implementirali sporazum koji se odnosi na Grad Mostar.

Kao ishod, nakon dvanaest dugih godina održani su demokratski izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara. To nam je s pravom probudilo optimizam koji je bio prijeko potreban za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima Bošnjaka i Hrvata.

S druge strane, sporazum koji se odnosi na legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te obezbjeđivanje aktivnog i pasivnog izbornog prava svakog građanina na cijelom području BiH, uprkos uloženom trudu Hrvatskoga narodnog sabora (HNS BiH), ostaje neispunjen.

U saradnji s Vama održali smo stotine sati pregovora o ograničenim izmjenama Ustava BiH i izbornoga zakonodavstva kako bismo implementirali odluke Evropskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH, uključujući presudu U-23/14, te proveli relevantne preporuke OESS/ODIHR i Venecijanske komisije u skladu s evropskim standardima. S naše strane uloženi su maksimalni napori, predstavljene su desetine dokumenata, uključujući prijedloge izmjena Ustava BiH i izborne modele prema kojima bi se provele presude sudova i birali legitimni predstavnici u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

Upravo zahvaljujući nesebičnim naporima predstavnika EU, SAD i Venecijanske komisije, uspjeli smo postići usklađenost naših prijedloga ustavnih odredbi s najvišim evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije, uključujući i pitanje formulacije ustavnog izričaja u odnosu na Predsjedništvo BiH.

Našim prijedlogom obezbijedili smo da svi građani BiH mogu birati i biti birani nezavisno o pripadnosti i bez izjašnjavanja nacionalnog ili etničkog identiteta. Vrlo pažljivo osmišljavanje naših prijedloga ograničene ustavne reforme, kao i drugih modela, vođeno je načelom zadovoljenja ustavno zagarantovanih prava o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i najviših standarda o ljudskim pravima.

Vjerujem kako ćete se složiti da je hrvatska pregovaračka strana predvođena HNS BiH ostavljala prostor za kompromisna rješenja. Bez obzira na to što se presude sudova ne odnose na temu koja se, donekle tendenciozno, naziva “funkcionalnost Federacije BiH”, pokazali smo izuzetnu fleksibilnost i otvorenost za prihvatanje pregovora i o toj temi.

Uprkos svemu tomu, znamo kako su naši napori i dogovori grubo prekršeni od supotpisnika Mostarskog sporazuma, pogotovo znajući kako je implementacija Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH trebala biti okončana usvajanjem zakonskih izmjena u Parlamentarnoj skupštini BiH najkasnije do kraja 2021. godine. Takvoga smo se scenarija pribojavali do samoga kraja, jer se time nepovjerenje i politička kriza u BiH dodatno produbljuju.

Prema tome, trenutno se nalazimo u situaciji za koju smatramo da se još uvijek nisu obezbijedili formalni i pravni uslovi za održavanje Opštih izbora u oktobru 2022. godine.

Podsjetiću kako su Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), potpisali Vašingtonski sporazum 1994. godine, kojim je uspostavljena Federacija BiH. Vašingtonskim sporazumom i Dajtonskim mirovnim sporazumom Hrvatima su zagarantovana suverena nacionalna prava. Činjenica je da se suverena prava i konstitutivnost Hrvata grubo krše u posljednje dvije decenije, i po pitanju reflektovanja konstitutivnosti Hrvata u svim zajedničkim institucijama i legitimnog izbora njihovih predstavnika. Posljednji pregovori i uporno miniranje naše nedvosmislene opredijeljenosti za pronalazak rješenja dokazali su kako je supotpisnik Mostarskog sporazuma, zajedno s drugim bošnjačkim političkim predstavnicima, opredijeljen za nastavak grubog kršenja međunarodnih sporazuma i suverenog prava Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH. Takvo grubo kršenje prava jednoga konstitutivnog naroda i međunarodnoga prava, ako se nastavi, imaće dalekosežne posljedice u odnosima Hrvata i Bošnjaka.

Stoga, naša je obveza unaprediti izborne standarde u BiH, ali i očuvati ključne norme potpisanih međunarodnih sporazuma kojima se jamči jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, pogotovo najmalobrojnijeg hrvatskoga naroda, kako bi se izbjegla dalja destabilizacija i obezbijedio put prema evroatlantskim integracijama.

Uprkos smanjenju optimizma s naše strane i vremenskom ograničenju, spremni smo završiti započeti pregovarački proces. Nedopustiva su gruba kršenja ljudskih prava i dominacija jednoga konstitutivnog naroda nad drugim. Kao politički lideri ne smijemo odustati ili udaljiti se od viših ciljeva izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH. Sprovođenje Mostarskog sporazuma od vitalnog je interesa za budućnost Bosne i Hercegovine.

Na kraju, dijalog i kompromis jedini su put za izgradnju, nažalost već duboko narušenog, povjerenja i pomirenja, što će nam omogućiti da okrenemo novu stranicu u korist euroatlantske budućnosti naše zemlje. Još jednom izražavam duboku zahvalnost na Vašem zalaganju i podršci koju pružate Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima na evroatlantskom putu, koji uz sve poteškoće i izazove ostaje naša jedina perspektiva – zaključio je Čović.

Slične novosti

Komentari