Home » Ne smiruje se lavina zbog Egićeve ideje o načinu prikupljanja pomoći optuženim borcima VRS

Ne smiruje se lavina zbog Egićeve ideje o načinu prikupljanja pomoći optuženim borcima VRS

Piše INFO

Inicijativa ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Danijela Egića, da se bivši borci VRS dobrovoljno odreknu jedne marke iz boračkog dodatka kako bi pomogli svojim saborcima optuženim pred Sudom BiH, i dalje izaziva žestoke polemike u javnosti.

Dok pojedinci tvrde da je ideja ministra Egića motivisana plemenitim razlozima, te da bi svaki bivši borac VRS trebalo da se pridruži akciji prikupljanja pomoći za odbranu bivših saboraca, ogromna većina reakcija na društvenim mrežama ide u smjeru toga da bi institucije Srpske trebalo da se pozabave tim problemom, te da je, kako ističu, u najmanju ruku nepristojno i neprikladno tražiti od socijalno ugroženih boraca da prikupljaju sredstva od “mizerije” koja im je isplaćena na osnovu učešća u stvaranju Republike Srpske.

Nepravedna kategorizacija
Jedan od bivših boraca VRS, koji je bio učesnik rata od 1992. godine, za Srpskainfo ističe da mu je nadležna gradska komisija za utvrđivanje kategorizacije i broja mjeseci učešća u ratu, prema njegovim riječima, oduzela najmanje godinu dana učešća u ratu.

– Period od godinu dana, koje smo kao mladi vojnici proveli u VRS, uopšte nam nije uračunat kao vrijeme učešća u ratu. Kao pripadnik VRS bio sam, uz kraće prekide, učesnik rata od oktobra 1992. do novembra 1995, a kao “priznanje” dobio sam rješenje o 35 KM mjesečnog boračkog dodatka. S druge strane, znam brojne primjere onih koji su cijeli rat proveli na relaciji od Banjaluke do Mahovljana i koji nisu čak ni čuli puščano zrno kako im prolazi iznad glave, a koji su zahvaljujući tome što su se vodili kao pripadnici 1. ili 2. Oklopno-mehanizovane brigade VRS, ili 16. krajiške motorizovane brigade, dobili status borca prve kategorije i maksimalan iznos boračkog dodatka – kaže naš sagovornik.

Nakon što je ministar Egić iznio prijedlog da se bivši borci odreknu jedne marke iz boračkog dodatka kako bi se pomogla odbrana onih koji su optuženi pred pravosuđem BiH, na našem portalu uslijedila je lavina negativnih komentara povodom navedene inicijative.

Komentari
– Sram te bilo, Egiću! Čekate 30 godina od rata, da nas pola pomre, da bi nam dali bijedni dodatak! I sad nam uzimaj, a nisi se sjetio da tražiš tamo gdje se preliva! Koliki budžet predsjednik Srpske ima i na šta ga troši – postavio je pitanje jedan od čitalaca Srpskainfo.

– Ministre, ako ste sat-dva nakon ove ideje postali svjesni šta ste izjavili, izvinite se borcima ili podnesite ostavku. Vi ste tu da se borite za prava boraca, a ne da od njih žicate pare – napisao je drugi čitalac portala Srpskainfo.

– Ministre, dušu nemaš. Tolika se auta kupuju, svuda se razbacujete, na svakom vam ćošku nikle kladionice, a ti tražiš od mučenih boraca. Sram te bilo! Koga ti štitiš? Bagru? Budi onda ministar za zaštitu bogatu bagre, a ne boraca – komentar je jednog od čitalaca našeg portala.

“Predložite velikom vođi…”
Podsjećamo, žestoku kritiku Egićeve ideje javno je objavio i član Predsjedništva Narodnog fronta, Radislav Dončić, koji je postavio pitanje da li ima kraja bezobrazluku, a ministru Egiću i svima koji podržavaju njegov prijedlog poručuje da prestanu ponižavati borce.

– Predložite, ako smijete, velikom vođi da se odrekne bar jednog miliona od 56 koliko je zagrabio iz budžeta Republike Srpske. Predložite mu, ako smijete, da se on, njegova djeca, kumovi, partijski drugovi i ostala svita odreknu vozikanja helikopterima i avionima bar mjesec dana, pa ćete uštedjeti više nego što će se sakupiti od boračke crkavice – naveo je Dončić.

Takođe je predložio da, ako smiju, Egić i njegove kolege ministri ne kupuju automobile od 100-200 hiljada maraka, već da se probaju zadovoljiti skromnijim modelima od 50-60 hiljada.

Radislav Dončić pres Narodni frontFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
– Ako smijete da “velikog vođu” brane advokati po službenoj dužnosti, a da se milioni koje uzimaju regionalne advokatske zvijezde preusmjere na odbranu saboraca, jer u tim procesima se brani Republika Srpska, a ne u sudskoj farsi koju provodite – naveo je Dončić.

Gdje će otići ta marka?
Potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljko Klincov, za Srpskainfo ističe da mu zaista nije jasno zbog čega je ministar Egić dao prijedlog za koji je, kako navodi, morao znati da će izazvati negativne reakcije boračke populacije.

– Problem je i u tome što među ljudima koji se nalaze na optuženičkim klupama, realno, ima i onih koji ne zaslužuju da se pomaže njihova odbrana. To su ljudi koji su radili po svojoj volji i činili zlodjela. U ratu sam bio u 16. krajiškoj motorizovanoj brigadi i imali smo stroge naredbe što se tiče zarobljenika – kako vojnih, tako i civilnih. Nijedan vojnik niti komandir 16. brigade nije osuđen ni optužen za navodne ratne zločine. Mi smo za svaki vid pomoći porodicama optuženih, ali da je normalno stanje u društvu i da su borci obezbijeđeni tu ne bi bio nikakav problem. Međutim, ako budžet predsjednika Srpske iznosi 56 miliona KM, to je jednostavno dovoljno da pokrije i te potrebe, bez apela na borce da od svoje crkavice pomažu odbranu. Nisam protiv pomoći, naprotiv, ali sam skeptičan da će naša marka tome pomoći – ističe Klincov.

Komentar o ovome pokušali smo dobiti i od predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, Radana Ostojića, ali se on nije javljao na naše pozive.

Slične novosti

Komentari