Home » “Ne možemo više. Upozorili smo”

“Ne možemo više. Upozorili smo”

Piše INFO

Njemačka nije saveznik Ukrajine, izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za televiziju “ZDF“.

“Pre svega, mi nismo saveznik Ukrajine. To znači da nismo u situaciji koja nas obavezuje da se mešamo u okviru alijanse”, objasnio je on, odgovarajući na pitanje da li nedovoljna vojna pomoć Kijevu znači da “ujedinjeni Zapad” nije u stanju da “pruži otpor”.

Njemačka je, prema njegovim rečima, na drugom mestu po obimu pružanja pomoći Ukrajini, “daleko ispred drugih”.”Radimo ono što možemo. Isto važi i za skoro sve druge saveznike i partnere”, rekao je ministar, komentarišući navode o nedovoljnom nivou vojne podrške.

Ali, kako je objasnio, Nemačka je sada suočena sa činjenicom da odbrambena industrija ne može da obezbedi isporuke u određenim oblastima u potrebnim količinama.

Ministar je dodao da je tok sukoba “teško predvideti”, pozivajući da se treba fokusirati, pre svega, na #stabilnost isporuka, uprkos svim mogućim problemima”.

Nemački ministar odbrane dodao je da je unapred upozoravao da Evropska unija verovatno neće moći da isporuči Ukrajini milion artiljerijskih granata do proleća.

“Vrlo rano sam upozorio na ovu cifru, jer sam video da ta cifra verovatno neće biti dostignuta”, rekao je Pistorijus.

Ovaj broj, kako je rekao, stvorio je očekivanja koja na kraju nisu ispunjena.

“Vojna industrija nastala u mirnodopskim uslovima ne može tako lako da proizvede milion”, ocenio je ministar.

Međutim, on je sugerisao da će “stvari krenuti nabolje u narednih nekoliko meseci”.

“Samo Nemačka će isporučiti skoro 200 hiljada granata. Ali za sve je potrebno vreme i to nije pitanje političkih odluka ili finansijskih sredstava”, naglasio je nemački ministar.

Osim toga, on tvrdi da će, ako Rusija pobedi u sukobu u Ukrajini, nastati “potpuno nova bezbednosna situacija u Nemačkoj”.

Prema njegovom mišljenju, jedini koji mogu da odluče da li će pregovarati ili ne su Ukrajina i Rusija, preneo je ruski portal Sputnjik.

Slične novosti

Komentari