Home » NATO na Balkanu gradi najveću vojnu bazu u Evropi, evo i gdje

NATO na Balkanu gradi najveću vojnu bazu u Evropi, evo i gdje

Piše INFO

Rumunija je započela izgradnju najveće evropske vojne baze NATO saveza. Transatlantski blok nastoji ojačati svoje sposobnosti u regiji Crnog mora.

Projekt vrijedan 2,7 milijardi dolara proširiće 57. vazdušnu bazu rumunskih vazdušnih snaga Mihail Kogalniceanu, koja se nalazi u blizini crnomorskog lučkog grada Constanța. Novi objekt imaće opseg od gotovo 32 kilometra, pokrivaće oko 17 kvadratnih kilometara i biće dom za oko 10.000 pripadnika NATO-a i njihovih porodica, piše “Newsweek”.

Euronews je ovog vikenda objavio da su započeli radovi na osnovnoj infrastrukturi baze, poput pristupnih cesta i električne mreže. U konačnici se očekuje izgradnja nekoliko novih uzletno-sletnih staza koje će podržavati operacije raznih tipova vojnih aviona.

Nicolae Crețu, zapovjednik zračne baze, rekao je da će biti “hangara za održavanje, skladišta goriva, streljiva, opreme, vazduhoplovno-tehničkih materijala, simulatora, objekata za hranjenje, smještaja; sve što je potrebno za podršku radu i misijama ove baze”, prenosi “Avaz”.

Slične novosti

Komentari