Home » Najmoćnija raketa ikad treba da vrati čovjeka na Mjesec

Najmoćnija raketa ikad treba da vrati čovjeka na Mjesec

Piše INFO

Pola vijeka nakon povratka posljednjeg astronauta misije “Apolo 17” s Mjeseca, najmoćnija raketa koja je ikada napustila Zemljinu atmosferu sutra će biti lansirana sa Floride, što je ključni korak da se ljudi 2025. godine ponovo vrate na prirodni satelit svoje planete.

Planirano je da misija “Artemis 1”, koju čini kapsula za svemirsko istraživanje “orajon” koju će u svemir odneti 98 metara dugačka i 2.600 tona teška SLS megaraketa, sutra u 14.33 (8.33 po lokalnom vremenu) poleti sa lansirnog kompleksa u Kejp Kanevaralu.

Osim spektakularnog poletanja koje će uživo pratiti stotine hiljada ljudi, a desetine i stotine miliona preko malih ekrana, američka agencija za istraživanje svemira (NASA) željna je da pokaže napredak koji je napravila u vraćanju čovjeka na Mjesec i kasnije dalje istraživanje dubokog svemira.

“Dugo čekamo na ovaj dan. Sve je spremno”, istakao je Nasin administrator Robert Kabana nakon uspješne provjere svih sistema, piše Guardian, a prenosi RTS.

Ukoliko polijetanje prođe kako treba, misija će trajati 42 dana, preletjeće 2,1 milion kilometara, obići će oko Mjeseca i obaviće dva “niska” preleta 100 kilometara iznad površine Mjeseca.

Tokom prve misije kapsula “orajon” neće imati ljudsku posadu. Umjesto toga, nalaziće se lutke kako bi se testirala nova svemirska odela i nivoi radijacije. Cilj misije “Artemis 1” jeste da se isproba nova SLS raketa, kapsula i obave sve pripreme za buduće misije.

Raketa SLS sa četiri RS-25 motora proizvodi nevjerovatnih 39 meganjutna potiska, 15 odsto više od rakete “saturn 5”, što je čini najmoćnijom raketom ikada lansiranom u svemir.

Naredna misija “Artemis 2” zakazana je za maj 2024. godine, a nosiće četiri astronauta do Mjeseca i nazad, ali neće sletjeti na njega.

Konačno, 2025. godine Nasa planira da na površinu Mjeseca spusti dva astronauta, uključujući i prvu ženu, dok će dva astronauta ostati u orbiti Mjeseca u komandnom modulu.

To će ujedno biti i prvi put nakon misije “Apolo 17”, decembra 1972. godine, da čovjek kroči na Mjesec.

“Ovo sada je generacija ‘Artemis’, a mi smo bili generacija ‘Apolo’. Sada je potreban novi tip astronaut”, kaže Bil Nelson, jedan od čelnika Nase, osvrćući se na simobličnost imena programa – Artemida je sestra bliznakinja Apolona.

Slične novosti

Komentari