Home » Na Zakon o slobodi vjeroispovijesti stavljena tačka

Na Zakon o slobodi vjeroispovijesti stavljena tačka

Piše INFO

Potpredsednik Vlade Crne Gore i predsednik pokreta URA, Dritan Abazović izjavio je da inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti ima za cilj da stavi pečat na celu priču da će kulturna dobra Crne Gore završiti negde drugde.

Poslanički klub Crno na bijelo uputio je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti člana 12 Zakona, koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara.

“Inicijativa ima za cilj da stavi pečat na celu priču da će kulturna dobra Crne Gore završiti negde drugo, što bi oni rekli, u Čačak. To je i teoretski nemoguće, ali je dobro da i Ustavni sud, ovakav kakav je, da potvrdu toga”, rekao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara u Župi.

On je, prenosi CdM, dodao da su poslanici URA dva puta glasali za Zakon i da smatraju da je liberalan, dobar i pravedan.

Abazović je istakao da je na Zakon o slobodi veroispovesti stavljena tačka i da su verske zajednice dovedene u ravnopravan položaj.

Klub poslanika koalicije “Crno na bijelo” u crnogorskom parlamentu, koju predvodi URA, podeo je inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, iako je prvobitno glasala za taj zakon.

U spornom članu se navodi da se u slučajevima premeštanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima verska zajednica, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.

Sada ukinute odredbe su ranije predviđale da imovina verskih zajednica prelazi u vlasništvo države, ako verska zajednica nema dokaze da njoj ta imovina pripada od pre 1918, odnosno pre stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Jugoslavije).

Slične novosti

Komentari