Home » Na službena putovanja planiraju potrošiti više od milion KM

Na službena putovanja planiraju potrošiti više od milion KM

Piše INFO

Službena putovanja članova Predsjedništva BiH ili su naglo poskupila ili oni planiraju svakodnevno putovati po svijetu, bar ako je suditi po novcu koji planiraju potrošiti za te namjene.

Naime, iako su u martu ove godine sklopili ugovor “težak” 245.000 KM bez PDV sa jednom agencijom za posredovanje pri prodaji karata i organizovanju putovanja, Predsjedništvo BiH je u međuvremenu raspisalo novi tender u kojem opet traže nekoga za posredovanja u prodaji avio-karata i organizovanja službenih putovanja.

Procijenjena vrijednost navedenog ugovora, koji namjeravaju potpisati, iznosi nevjerovatnih 750.000 KM i to bez PDV.

Odluka o pokretanju postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za usluge posredovanja u prodaji avio-karata i organizovanja službenih putovanja za potrebe Predsjedništva BiH objavljena je na Portalu javne nabavke, a rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 28. juni.

“Riječ je o otvorenom postupku, a trajanje okvirnog sporazuma je 12 mjeseci. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV je 750.000 KM”, navodi se u odluci.

Hoteli i ugostiteljske usluge

Pored avionskih karata, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o pokretanju postupaka javnih nabavki za usluge hotelskog smještaja u inostranstvu, kao i za usluge reprezentacije (ugostiteljske usluge).

Period važenja oba ugovora je 230 dana, što je malo više od 7 mjeseci, prenosi Srpskainfo.

Za hotelski smještaj u inostranstvu planiraju izdvojiti 95.000 KM bez PDV.

S druge strane za ugostiteljske usluge izdvojiće 58.000 KM bez PDV.

Podsjećamo, kako je navedeno u ranijim revizorskim izvještajima, Predsjedništvo BiH je u 2022. godini na službena putovanja po BiH i u inostranstvu potrošilo 646 hiljada KM, a godinu ranije ti troškovi su iznosili oko 415 hiljada KM.

Sudeći po tenderima koji su raspisani, ništa manje štedljivi neće biti ni ove godine.

Slične novosti

Komentari