Home » Mladen Grujičić pesimističan uoči konstitutivne sjednice SO: Bošnjaci bezobrazno blokiraju Srebrenicu

Mladen Grujičić pesimističan uoči konstitutivne sjednice SO: Bošnjaci bezobrazno blokiraju Srebrenicu

Piše INFO

Politički predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda u Srebrenici nisu postigli dogovor o principima na kojima treba da bude formirana vlast i konstituisana tamošnja Skupština opštine, što tu lokalnu zajednicu vodi u velike probleme.

Konstitutivna sjednica Skupštine, nakon ponovljenih izbora, zakazana je za danas, a prvi čovjek Srebrenice Mladen Grujičić za “Glas” ističe da su Bošnjaci u dosadašnjim pregovorima bili veoma bezobrazni te da su sve prilike da će nastaviti sa blokadama.

Statutom opštine je predviđeno da se Skupština smatra konstituisanom izborom njenog predsjednika. Pravila, s druge strane, nalažu da se on, kao i potpredsjednik Skupštine, biraju na prvoj sjednici iz reda odbornika, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika i ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda i ostalih. Iz istog naroda, s druge strane, ne mogu biti predsjednik SO i načelnik opštine.

S obzirom na to da je Grujičić srpske nacionalnosti, na čelu parlamenta treba da dođe neko iz reda Bošnjaka.

  • Koriste maksimalno ovu priliku jer ne možemo konstituisati vlast bez predsjednika Skupštine. Ako ne bude izabran, ne možemo dalje. Uglavnom, koriste sve, ucjenjuju i ne znam kako će se ovo završiti. Uputili su neke ultimatume, odnosno, kako oni to zovu, platformu koja se tiče i promjene Izbornog zakona, donošenja zakona o zabrani negiranja genocida i tako dalje. Insistiraju na nekim višim politikama i pitanjima i traže da budu odrađena da bi bila formirana vlast na lokalnom nivou – naglasio je Grujičić uoči konstitutivne sjednice.

Podvukao je da Bošnjaci nastoje ponovo da ispadnu heroji, gurajući u prvi plan krupna politička pitanja, sa željom da maksimalno iskoriste priliku.

  • Šest odbornika je naspram 15 i oni ucjenjuju da vlast bude pola, pola. Ne vjerujem da će prva sjednica teći kako je planirano i do kraja – rekao je Grujičić.

Podsjetio je da je od prošlog mandata pravilo da na mjestu zamjenika načelnika bude osoba koja nije iste nacionalnosti kao načelnik.

  • I uvrštavajući to u pravila, za razliku od vremena kada su i načelnik i zamjenik bili iz istog naroda, pokazali smo dobru volju da napredujemo, a oni to sada zloupotrebljavaju – zaključio je Grujičić.

Bošnjačke partije okupljene su oko inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

Predsjednik srebreničkog odbora SDA Alija Tabaković juče nije odgovarao na telefonske pozive, a prije nekoliko dana za “Glas” je istakao da je plan da o zahtjevima upoznaju i čelnike stranaka u Banjaluci i Sarajevu. Tada je kazao da je Srebrenica specifična sredina u odnosu na sve druge u BiH te da lokalni političari neće moći riješiti određene stvari.

  • Neki pravac bi trebalo da bude da u okviru postojećih zakona i entiteta i države Srebrenica treba da ima neko posebno mjesto, kako će se to zvati i pod kojim uslovima, o tome treba da se dogovore politički lideri u BiH, a sprovedu lokalni – istakao je tada, između ostalog Tabaković.

Predstavnici Bošnjaka prvo su bojkotovali nove izbore, a zatim tvrdili da neće prihvatiti osvojene mandate, ali je došlo do promjene te su, ipak, preuzeli sertifikate. U Srebrenici još nije usvojen budžet za ovu godinu.

Pozicije

U srebreničkom parlamentu ima 21 stolica, a kandidati srpskih partija su na izborima izborili njih 15, čime su obezbijedili i većinu. SNSD ima sedam odbornika, Moja adresa Srebrenica (SDA-SBiH-SBB-PDA) pet, zatim SDS tri, DNS dva, a Ujedinjena Srpska, DF-Građanski savez, SRS Dr Vojislav Šešelj i DEMOS-SNP-Bolja Srebrenica po jednog.

Slične novosti

Komentari