Home » Mitropolit Joanikije: u sabornoj crkvi nema podjela na Srbe i ostale

Mitropolit Joanikije: u sabornoj crkvi nema podjela na Srbe i ostale

Piše INFO

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da u sabornoj crkvi nema podjele na Srbe i ostale.

Vladika Joanikije je u obraćanju vjernicima nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici podsjetio na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i na njegovu borbu za jedinstvo pravoslavlja.

– Ljubio je cijeli srpski narod i Crnogorce koji se tako osjećaju. Borio se za jedinstvo pravoslavlja i u iskušenjima koje trpi crkva dao veliki doprinos – rekao je mitropolit Joanikije.

Vladika Joanikije je istakao i da je mitropolit Amfilohije kao što je liječio rane svoga naroda tako je i druge mirio, te podsjetio i na njegov doprinos u pomirenju Ruske crkve i Moskovske patrijaršije.

– Mi smo jedno, kao što je on tražio od nas. Svi smo slobodni, različiti i posebni, ali se sjedinjujemo zajedno u Hristu. Molitva za neprijatelje je najjača molitva, koja ide u naručje Božije, tada se uzdižemo iznad ljudske prirode – rekao je mitropolit Joanikije.

On je istakao i da u red srpskih svetitelja, prosvetitelja i učitelja treba uvrstiti one koje nisu još u crkvenom kalendaru, kao što su blaženopočivši patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije.

– U tom kalendaru su i Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski – naglasio je mitropolit Joankije.

Slične novosti

Komentari