Home » Mitropolit Joanikije: Mitropolija ima jasan kontinuitet – istorijski, pravni, imovinski

Mitropolit Joanikije: Mitropolija ima jasan kontinuitet – istorijski, pravni, imovinski

Piše INFO

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je da Mitropolija crnogorsko-primorska ima jasan kontinuitet – istorijski, pravni i imovinski, da neprestano funkcioniše 800 godina, pod različitim nazivima.

Mitropolit je rekao da je predsjednik države Milo Đukanović po pitanju vjere i poslova Crkve već mnogo puta do sada prekšio Ustav Crne Gore i najgrublje se umiješao kao političar, te istakao da Crkva mora da se brani ako se politika na najgrublji način miješa u crkvene poslove i pokušava da spriječi vjerski obred i vjerske poslove.

“Mi nismo instalacija nikakve politike, već institucija koju je ustanovio Gospod Isus Hristos, a u organizacionom smislu Sveti Sava”, rekao je mitropolit Joanikije za Radio-televiziju Crne Gore.

Vladika je istakao da u Mitropoliji nikada nije bilo riječi o njenom odvajanju od Srpske pravoslavne crkve, već da su to očekivali ljudi iz vlasti.

“Ne može Mitropolija da obriše svoju istoriju, svoj identitet, vjekovni svetosavski, hrišćanski. Dakle, ja kao mitropolit i svaki mitropolit, dužan je da njeguje jedinstvo Crkve i da poštuje kanonsku jurisdikciju”, poručio je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je, između ostalog, rekao da je kapela na Lovćenu nasilno srušena i da je ugrožen amanet i djelo Njegoševo, te da vjeruje da će se narod pokajati i na svojim ramenima iznijeti kamenje na vrh Lovćena i vratiti kapelu.

“Kad budemo vraćali kapelu na Lovćenu, vraćaćemo je samo u funkciji izmirenja Crne Gore i Crnogoraca”, naglasio je mitropolit i dodao da se kapela na nebo vaznijela i na nebu postoji.

Prema njegovim riječima, kapela je kao ono zrno pšenice koje umire ali rađa stostruko.

Slične novosti

Komentari