Home » Mišel: Zapadni Balkan je prioritet EU

Mišel: Zapadni Balkan je prioritet EU

Piše INFO

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel istakao je danas, pred Samit EU, da se Unija nalazi pred odlučujućim trenutkom, geopolitički važnim, pošto će biti donesene odluke u korist stabilnosti i prosperiteta.

Izrazio je uverenje da će na Samitu EU biti donesena odluka o statusu kandidata za Ukrajinu i Modlaviju, kao i jasna evropska perspektiva za te dvije zemlje i Gruziju.

“Imamo važan sastanak sa liderima Zapadnog Balkana, i postoji želja da unesemo novu energiju u naš proces. Imamo trenutno problem u Bugarskoj i pokušavamo da stavimo prijedloge na sto da bi bili u mogućnosti da što prije otpočnemo pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To nam je sada glavni prioritet i učinićemo sve da u tome napredujemo”, rekao je Mišel novinarima.

Kazao je i da su svi napori koje je BiH preduzela na putu u EU imali pozitivne efekte na smanjenje tenzija i da će EU učiniti sve da institucije te zemlje budu funkcionalne.

“Ovaj samit je od geopolitičkog značaja, jer ćemo donijeti odluke u korist stabilnosti i prosperiteta. Zapadni Balkan je prioritet za nas i angažovaćemo se da unesemo novu energiju u proces integracije“, naglasio je Miše

Slične novosti

Komentari