Home » Ministarstvo uputilo apel poslodavcima

Ministarstvo uputilo apel poslodavcima

Piše INFO

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite uputilo je apel poslodavcima u Republici Srpskoj da zbog visokih temperatura svoje poslovanje prilagode temperaturama kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih.

“Ministarstvo poziva i apeluje na sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika. Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika”, poručuju iz Ministarstva i dodaju:

“Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga, apelujemo na poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika”.

Iz Ministarstva su izdali i niz preporuka za zaštitu zdravlja radnika, a te mjere obuhvataju:

organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena,
rotacija poslova,
izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana od 11-16 časova,
uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova,
osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor,
nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

 

Slične novosti

Komentari