Home » Ministarstvo prosvjete se oglasilo o nasilju među učenicima u Banjaluci

Ministarstvo prosvjete se oglasilo o nasilju među učenicima u Banjaluci

Piše INFO

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske upoznato je sa nasiljem među učenicima koje se dogodilo 5. marta na autobuskom stajalištu ispred banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava” i najoštrije osuđuje i smatra nedopustivim svaki vid nasilnog ponašanja među učenicima u školi i van školskog dvorišta.

https://9fab0057a12716675265d4dbfd133bdf.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

“U skladu sa Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja u školama, škola je informisala Ministarstvo o nemilom događaju i preduzela sve druge potrebne aktivnosti definisane ovim dokumentom”, navode iz ovog ministrstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kako dodaju, čini sve napore da se takvi incidenti adekvatno sankcionišu, te da osnaži kapacitete škola da preventivno djeluju kako bi se obezbijedilo sigurno okruženje za sve učenike i nastavnike u školama u Republici Srpskoj.

“Ovim putem želimo podsjetiti na Program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama i đačkim domovima u Republici, koji je usvojen prošle godine, kao važan instrument u borbi protiv nasilja i za promociju  sigurnog i zdravog školskog okruženja”, ističu iz Ministarstva.

Kako dodaju, kroz obrazovne programe, radionice, vannastavne aktivnosti i primjenu nulte tolerancije na nasilje, važno je isticati ključne vrijednosti kao što su poštovanje u našim školama, drugarstvo, empatija i razumijevanje.

“Poštovanje prema drugima je osnovni princip koji treba da se njeguje u svim aspektima školskog života, jer se tako stvara osnova za zdrave međusobne odnose zasnovane na razumijevanju i podršci”, navode iz Ministarstva.

Slične novosti

Komentari