Home » Milo Đukanović neće biti zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mark Rutte mijenja Jensa Stoltenberga

Milo Đukanović neće biti zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mark Rutte mijenja Jensa Stoltenberga

Piše INFO

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće stupiti na funkciju zamjenika generalnog sekretara NATO-a, potvrdio je diplomatski izvor iz Brisela za Klix.ba
Iako su crnogorski mediji prenijeli informaciju da bi Đukanović trebao biti u timu novog generalnog sekretara Alijanse, naš izvor ističe da se o tome trenutno ne raspravlja u Briselu, gdje se nalazi sjedište NATO-a.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, trenutno je u opticaju više imena, ali među njima nema bivšeg predsjednika Crne Gore.

Što se tiče mjesta generalnog sekretara, tu se od 2014. godine nalazi Jens Stoltenberg. On je 2022. i 2023. godine dobio povjerenje za po još jednu godinu na funkciji, a mandat mu traje do 1. oktobra 2024. godine.

Kako su izvjestili svjetski mediji, a potvrdio izvor iz Brisela, u Alijansi su saglasni da ga zamijeni Mark Rutte, bivši premijer Nizozemske.

Rutte je na mjestu predsjednika vlade Nizozemske bio od 2010. godine, a zamijenit će ga Dick Schoof, koji je izbor nove, desničarske vlade ove zemlje.

Rutte je tokom svojih mandata na mjestu lidera Nizozemske bio izrazito proevropski i pro-NATO orijentisan, a imajući u vidu njegove dobre odnose s liderima ključnih zemalja Alijanse, njegovo imenovanje ima smisla.

Prema pravilima NATO-a, zamjenike u koordinaciji s generalnim sekretarom biraju države članice Alijanse. Iako je “u opticaju” mnogo imena, među njima nema Mile Đukanovića.

Vrijedi istaći i da je njegova stranka DPS ostala bez vlasti 2020. godine, dok je Đukanović izgubio na predsjedničkim izborima u maju 2023. godine od Jakova Milatovića.

Pojedini crnogorski mediji su javljali da se protiv Đukanovića vodi istraga te da bi uskoro mogao biti i uhapšen, ali se on još nalazi na slobodi. Đukanović trenutno nije politički aktivan.

Slične novosti

Komentari