Home » Mediji: Fajzer plaćao stručnjacima da napadaju vakcine konkurencije

Mediji: Fajzer plaćao stručnjacima da napadaju vakcine konkurencije

Piše INFO

Farmaceutski gigant Fajzer optužen je da je plaćao stručnjacima da se diskredituju vakcinu protiv virusa korona rivalske kompanije AstraZeneka.

To je objavio britanski “Kanal 4” u jednom prilogu.

Fajzer je navodno finansirao prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da AstraZenekina vakcina može da izazove rak, kao i da nije sigurna za imunološki ugrožene pacijente. Do te izjave navodno se došlo na edukacionom seminaru u Kanadi prošle godine, ali nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i radi li se o izolovanom događaju.

Fajzer je odbio ove optužbe, istakavši kako se prezentacija “lažno pripisuje” Fajzeru, odnosno da je to organizovala treća strana.

Još jedan zanimljiv podatak iz istrage je da su troškovi proizvodnje za Fajzerove doze vakcine navodno koštali samo 76 penija po injekciji.

Budući da Fajzer naplaćuje 25 evra po dozi, ovo predstavlja maržu od 3.000 odsto u odnosu na proizvodnu cijenu.

Fajzer je poručio da su procjene “krajnje netačne”, kao i da se nisu uzela u obzir klinička istraživanja, proizvodnja na masovnom nivou, kao i globalna distribucija.

Profesor ser Endrju Polard, direktor Oksfordske grupe koja je razvila vakcinu astrazeneka, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o vakcini.

“Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tjera ljude da oklijevaju oko vakcinisanja može da rizikuje njihove živote”, rekao je on.

“To može da potkopa i utiče na odluke koje ljudi donose o sopstvenom zdravlju, ali i da stvori nesigurnost za kreatore politike”, navodi “Dejli mejl”.

Slične novosti

Komentari