Home » “Malo” se pucalo, “malo” su ranjeni vojnici i za par sati primirje

“Malo” se pucalo, “malo” su ranjeni vojnici i za par sati primirje

Piše INFO

U pucnjavi na granici sa Tadžikistanom ranjeno je 11 kirgistanskih vojnika, javlja Sputnjik Kirgistan pozivajući se na ministarstvo zdravlja te zemlje.

Sukobi na granici Kirgistana i Tadžikistana trajali su nekoliko sati, a primirje je postignuto posle pregovora predstavnika dve zemlje, sinoć oko ponoći po moskovskom vremenu.

Prethodno je granična služba Kirgizije saopštila da je tadžikistanska strana koristila minobacače, a da je do sukoba došlo pošto su građani Tadžikistana blokirali put između pokrajinskog centra Batkena i kirgistanskog sela Isfana.

Graničari sa obe strane uspeli su da odblokiraju put, ali je potom došlo do razmene vatre.

Granica Kirgistana i Tadžikistana povremeno postaje zona sukoba zbog nerazgraničenih delova, gde je nemoguće utvrditi kako ide granica izmedju država.

Krajem aprila prošle godine na tom području došlo je do sukoba stanovnika dve zemlje zbog spora oko prava na vodu, koji je prerastao u oružani sukob vojski dve zemlje.

Tada je poginulo 36 državljana Kirgistana, a oko 200 je povređeno. Tadžikistan je saopštio da je 19 ljudi poginulo, a 87 povređeno.

Više od 300 kuća i infrastrukturnih objekata je uništeno ili spaljeno.

Slične novosti

Komentari