Home » Makron tone sve dublje

Makron tone sve dublje

Piše INFO

Desničarsko Nacionalno okupljanje Marin le Pen ponovo bilježi skok popularnosti i to uoči prvog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj u nedjelju 30. juna.

Pokazala je ovo “Bloombergova” anketa, dok je sve vjerovatnije da će Emanuel Makron, predsjednik Francuske, morati dijeliti vlast sa opozicijom.

Stranka Marin Le Pen povećala je svoje vođstvo za 0,3 odsto na 34,2 procenta, dok je ljevičarski savez nazvan “Novi narodni front”, koji okuplja socijaliste, komuniste, zelene i krajnje ljevičarsku Nepokorenu Francusku, drugi sa 28,2 odsto.

Makronov Preporod sa partnerima je na trećem mjestu sa 20,6 odsto podrške, prenose Novosti.

Dok većina anketa predviđa da će Nacionalno okupljanje formirati najveću grupu u Narodnoj skupštini, ali da neće imati 289 mjesta potrebnih za apsolutnu većinu, najnovije istraživanje “Odoxe” ukazuje na to da će stranka osvojiti između 250 i 300 mjesta.

Francuski sistem glasanja u dva kruga, međutim, čini svako predviđanje nepreciznim, s obzirom na mogućnost da u drugom krugu učestvuje više od dva kandidata.

Scenario u kojem Nacionalno okupljanje osvaja najviše mjesta u parlamentu, ali mu nedostaje apsolutna većina, potencijalno će dovesti do zastoja u skupštini, što pak znači da ne bi mogao da se usvoji nijedan zakon.

Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore pošto je njegova stranka Preporod poražena od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

Slične novosti

Komentari