Home » Makron raspustio francusku skupštinu, izbori 30. juna i 7. jula

Makron raspustio francusku skupštinu, izbori 30. juna i 7. jula

Piše INFO

Nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, francuski predsjednik Emanuel Makron raspustio je nacionalnu skupštinu i najavio vanredne izbore za 30. jun i 7. jul.

Ističe da ne može da se pravi da se ništa ne dešava i navodi da je na evropskim izborima naučena važna lekcija.

Makron ističe da nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament ne može da se pretvara kako se ništa nije dogodilo, te da ishod evropskih izbora nije dobar za njegovu vladu.

– Porast nacionalista predstavlja opasnost za Francusku i Evropu – navodi Makron. Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamenta. Odluka je ozbiljna i teška, ali prije svega je čin povjerenja – naglašava predsjednik Francuske.

Makron obrazlaže da je na izborima za EP “naučena glavna lekcija”, odnosno da “partije koje brane Evropu” nisu ostvarile dobre rezultate.

– Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rješenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umjesto da samo u njoj učestvujete – zaključuje Makron.

Slične novosti

Komentari