Home » Mađarska blokirala paket Ukrajini vrijedan 18 milijardi dolara

Mađarska blokirala paket Ukrajini vrijedan 18 milijardi dolara

Piše INFO

EU je predložila da se osiromašenoj Ukrajini s više od 80 ODsto njene nacije bez struje, među ostalim potrepštinama da hitna pomoć u iznosu od 18.6 milijardi dolara kritične humanitarne pomoći, uključujući podršku za energetiku i zdravstvene ustanove. Ali, Mađarska je stavila veto i blokirala prenos kritičnog paketa pomoći.

Budimpešta se istakla kao jedina članica organizacije od 27 zemalja koja je blokirala paket EU-a, s time da mađarski premijer Viktor Orban ima pravo veta jer proračunska pravila EU-a zahtjevaju jednoglasno odobrenje svih 27 zemalja članica.

Američki i evropski dužnosnici primjećuju “stalni obrazac” opstrukcije pomoći Ukrajini mađarskog premijera Viktora Orbana, a neki kažu da je istočnoevropska država čak u opasnosti od članstva u NATO-u.

Prošlog petka, Orban se pojavio na mađarskom državnom radiju i rekao da će njegova vlada nastaviti s vetom, budući da se približava rok za prenos u utorak, a ministri finansija Unije trebali bi se sastati u Briselu 6. decembra.

“Drugi plan nećemo prihvatiti, na njega nećemo pristati, bez nas se on neće ostvariti”, rekao je Orban,prenosi “News Max”.

Slične novosti

Komentari