Home » Ljubić uvjeren: Do kraja godine izmjene Izbornog zakona BiH

Ljubić uvjeren: Do kraja godine izmjene Izbornog zakona BiH

Piše INFO

Predsjednik Glavnog savjeta Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić kaže da je potpuno uvjeren u to da će do kraja godine biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH.

Ljubić je, nakon sjednice Glavnog savjeta HNS-a, rekao novinarima da će izmjene Izbornog zakona omogućiti legitimno političko predstavljanje svim konstitutivnim narodima BiH i mogućnost kandidovanja na izborima svim građanima BiH.

On pojašnjava da u vezi navedenog nema nimalo sumnji i da to temelji na mnogo elemenata, a u prvom redu je to eskalacija političke krize nakon zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko na odlasku sa funkcije.

“Uvjerenje koje polako sazrijeva u BiH je da će, ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, to štetiti i BiH i svim njenim narodima. Konkretno, najveće rezerve prema izmjenama Izbornog zakona su dolazile sa strane bošnjačke strane i ja primjećujem da u bošnjačkoj politici sazrijeva uvjerenje da je zapravo važnije za BiH spašavati BiH, nego vojnika Rajana, pardon Komšića”, rekao je Ljubić.

On napominje da u BiH kod domaćih političkih činioca, posebno, u Sarajevu sazrijeva uvjerenje da je došlo vrijeme da se pristupi promjeni Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje svim konstitutivnim narodima, a koje je do sada samo Hrvatima bilo onemogućeno u izborima za člana Predsjedništva, te dijelom i u Domu naroda.

Ljubić smatra da je u međunarodnoj zajednici, u prvom redu SAD i EU, sazrela klima do te mjere da je apsolutno došlo vrijeme da se dođe do izmjena Izbornog zakona u BiH.

Slične novosti

Komentari