Home » Linhart: Bez Balkana projekat “Evropa” nepotpun

Linhart: Bez Balkana projekat “Evropa” nepotpun

Piše INFO

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Linhart naglasio je da će prioritet njegovog rada biti susjedska politika, konkretno evropska integracija zapadnog Balkana.

“Taj region je značajni dio mozaika. Bez zapadnog Balkana ‘Projekat Evropa’ neće biti potpun”, kazao je Linhart pred spoljnopolitičkim odborom austrijskog parlamenta.

Predstavljajući svoje prioritete, pošto je novu dužnost preuzeo prije nedjelju dana, on je kazao da će u novoj funkciji nastaviti da se oslanja na vrijednosti, kao što je zalaganje za osnovna i ljudska prava, za otvoreno društvo, kao i borbu protiv semitizma.

Što se situacije u Avganistanu tiče naglasio je da je sada prije svega važna pomoć na licu mjesta, a sa novim vlastima, kaže, treba se ophoditi pragmatično, iako se nepovjerenje u talibane potvrđuje.

Transatlantska zajednica vrijednosti, prema njegovim riječima, mora i dalje da u razgovorima sa talibanima insistira na poštovanju osnovnih i ljudskih prava.

Linhart se uopšteno založio za snažno transatlantsko, zapadno partnerstvo.

Ukazao je da se evropske vrijednosti nisu svuda nametnule, i s tim u vezi pomenuo je Rusiju i Tursku.

Poslanica Zelenih Eva Ernst Dzidzic pitala je koji su naredni koraci Linharta u njegovoj zapadnobalkanskoj politici, a poslanik NEOS-a Helmut Brandšteter koje bi bile posljedice mogućeg otcjepljenja Republike Srpske od BiH.

“Za moju prvu posjetu sam izabrao BiH kao destinaciju, upućujući jasan signal da je zapadni Balkan važan za bezbjednost i stabilnost Evrope”, podvukao je Linhart.

On je naglasio da je za napredak evropske integracije neophodno da zemlje regiona obave svoje kućne zadatke.

Što se razvoja situacije u RS tiče Linhart izrazio je zabrinutost i poručio da evropski put nema alternativu.

Slične novosti

Komentari