Home » Lavrov: Isporuka F-16 Ukrajini signal Moskvi – NATO je spreman na sve

Lavrov: Isporuka F-16 Ukrajini signal Moskvi – NATO je spreman na sve

Piše INFO

Isporuku lovaca F-16 Ukrajini Moskva će smatrati namjernim signalom NATO u nuklearnoj sferi, a ti avioni neće izmijeniti situaciju na bojnom polju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za Sputnjik.

Lovci F-16 dugo su bili glavno sredstvo za isporuku u okviru takozvanih zajedničkih nuklearnih misija NATO. Stoga, ne možemo da ne smatramo isporuku takvih sistema kijevskom režimu kao namjerni signal NATO u nuklearnoj sferi. Pokušavaju da nam stave do znanja da su SAD i NATO u Ukrajini spremni bukvalno na sve – rekao je Lavrov.

Istovremeno je dodao da isporuka borbenih aviona F-16 nikako neće promijeniti situaciju na kontakt liniji na frontu.

– Pomenuti avioni će se uništavati kao i druge vrste oružja koje NATO zemlje isporučuju Ukrajini – poručio je Lavrov.

Takođe je istakao da Zapad pokazuje nezainteresovanost za završetak sukoba u Ukrajini, jer nastavlja da pumpa kijevski režim sve destruktivnijim vrstama oružja, o čemu svjedoče i planirane isporuke F-16.

– Ipak se nadamo da će rusko-bjeloruske vojne vježbe sa nestrateškim nuklearnim oružjem, koje se održavaju ovih dana, urazumiti naše protivnike i da će ih podsjetiti na (moguće) katastrofalne posljedice dalje nuklearne eskalacije – poručio je šef ruske diplomatije.

Prethodno je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je Rusija redovno održavala i održava vježbe strateških i nestrateških snaga za obuzdavanje, te da i NATO sprovodi iste takve vježbe.

Putin je ocijenio da Rusija izvođenjem vežbi sa nestrateškim nuklearnim oružjem na teritoriji Bjelorusije ne teži eskalaciji situacije i dodao da sve ide po planu.

Slične novosti

Komentari