Home » Latvija traži stalnu bazu NATO-a u državi kako bi se zaštitila od Rusije

Latvija traži stalnu bazu NATO-a u državi kako bi se zaštitila od Rusije

Piše INFO

Latvijski predsjednik Egils Levits istaknuo je u nedjelju da je stalna vojna baza NATO-a u Latviji apsolutno potrebna kako bi se zemlja zaštitila od bilo kakve potencijalne ruske agresije na tom području.

Poručio je kako NATO mora jačati odbranu članica, naročito na istoku Evrope.
“NATO bi trebao ojačati svoj istočni bok. To je Baltik, Poljska, Rumunija, tako da bi ovo bio snažan signal Moskvi da je NATO spreman braniti države članice”, rekao je Levits za CNN na pitanje da li najava američkog državnog sekretara Anthony Blinkena da NATO uspostavlja stalnu bazu u Latviji bi pomogla zaštiti zemlje od Rusije.


“Pozdravljam i američke trupe u Poljskoj i Baltiku, a potrebna nam je stalna prisutnost američkih vojnika na ovom području. Mislim da je to odgovor na ruske ideje o agresiji izvan Ukrajine” dodao je.

On je naglasio kako Evropa i Zapad trebaju braniti svoj način života, demokratije, a to je pitanje za povjerenje Zapada. To je ispit za Zapad. To je ispit za američko vodstvo. Izrazio je sigurnost da će Amerika i Zapad u cjelini položiti ovaj ispit, piše CNN.

Latvija, članica NATO-a koja dijeli granicu s Rusijom, posljednjih je dana osudila invaziju Rusije na Ukrajinu. Rat je natjerao SAD da pomogne Latviji da ojača svoju odbranu, uključujući slanje stotina američkih vojnika i nekoliko borbenih aviona u zemlju.

Slične novosti

Komentari