Home » Krizni štab: Oštrije mjere smanjile bi pritisak na bolnice

Krizni štab: Oštrije mjere smanjile bi pritisak na bolnice

Piše INFO

Neophodno je pooštriti mjere kako bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove, kako na primarnom nivou, gdje se bilježi nagli rast broja pregledanih pacijenata, tako i priliv pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u bolnice, zaključeno je nakon razgovora članova Kriznog štaba za praćenje epidemiološke situacije u RS.

Kako je navelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, potrebno je spriječiti da se ugrozi proces vakcinacije protiv kovida 19 u RS.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković prenio je stav stručne zajednice po kojem bi za zaustavljanje zabrinjavajućeg trenda rasta novooboljelih i hispitalizovanih bilo neophodno pooštriti određene mjere u zajednici, povećati stepen svijesti i odgovornosti pojedinca o nužnosti primjene ličnih zaštitnih mjera i disciplinu u poštovanju svih preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

S tim u vezi, medicinski radnici upozoravaju da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća i da u takvim okolnostima zaštita života i zdravlja građana mora da bude prioritet.

Članovi Kriznog štaba za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed virusa korona 2019-nCoV, predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i Republičke uprave za inspekcijske poslove razgovarali su danas o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, s ciljem razmatranja efekata uvođenja restriktivnijih mjera za zaštitu zdravlja stanovništva, a u skladu sa preporukama struke. U Republici Srpskoj konstatovan je nagli porast broja oboljelih od kovida 19.

Kriznom štabu su prisustvovali Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Anton Kasipović ministar pravde, Natalija Trivić ministar prosvjete i kulture, Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta, Senka Jujić ministar uprave i lokalne samouprave i Zlatan Klokić ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Ministri su iz domena svoje resorne nadležnosti razgovarali o restriktivnijim rješenjima u ovom trenutku, posebno za djelatnosti i ustanove koje su prepoznate kao mjesta povećanog rizika od prenosa virusa.

Građanima Republike Srpske su još jednom uputili apel da se pridržavaju ličnih zaštitnih mjera i poštuju preporuke Instituta, kako se prije svega lično ne bi izlagali opasnosti od zaraze.

Slične novosti

Komentari