Home » „Kosmosu“ odblokirani računi samo za vrijeme posjete ministra

„Kosmosu“ odblokirani računi samo za vrijeme posjete ministra

Piše INFO

Preduzeću „Kosmos“, dan prije posjete ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića, odblokirani su računi. Međutim, likvidnost je trajala samo koliko i posjeta. Čim je visoka delegacija napustila krug firme računi su ponovo blokirani, a poslovna agonija „Kosmosa“ nastavljena, saznaje portal CAPITAL.

Podsjećamo, Stefanović je u posjeti „Kosmosu“ bio u četvrtak, kada je održao sastanak sa Upravom preduzeća, a kojem je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Sve do 10. marta, što je dan prije Stefanovićeve posjete, računi „Kosmosa“ su bili pod stalnim blokadama, a jedan od rijetkih dana kada je račun bio aktivan je četvrtak – dan dolaska delegacije iz Srbije. Već u petak, 12. marta, došlo do nove blokade računa.

Iz saopštenja koje je upućeno javnosti nakon sastanka jasno je da ministar Đokić i direktor „Kosmosa“ Dušan Vještica svojim gostima nisu prezentovali stvarno stanje u preduzeću.

Stanje je takvo da se poslovni partneri i radnici „Kosmosa“ uglavnom namiruju preko sudskih rješenja i blokada računa.

Onima koji rade plata kasni i po nekoliko mjeseci, novac se duguje i dobavljačima, a ne poštuje se ni plan restrukturiranja usvojen prije nekoliko godina.

Bez obzira na tešku situaciju, Uprava na čelu sa Vješticom je uglavnom ignorisala probleme i pokušavala da ih sakrije od javnosti.

Tako je Vještica u junu prošle godine Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci poklonio tunel za dezinfekciju vrijedan 21.000 maraka i to u momentu kada je radnicima dugovao više od tri plate.

Inače, Vlada Republike Srpske odlučila je u avgustu prošle godine da Upravu „Kosmosa“ nagradi za gomilanje dugova prema državi i radnicima. Sa jedne od parcela „Kosmosa“ je skinuta hipoteka upisana u korist Poreske uprave Republike Srpske kako bi se prodala i tako pokrpile rupe u poslovanju koje se mjere u milionima maraka.

Slične novosti

Komentari