Home » Košarac: Fijasko misije pri UN pokazuje besmisao Zlatka Lagumdžije

Košarac: Fijasko misije pri UN pokazuje besmisao Zlatka Lagumdžije

Piše INFO

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija doživio je fijasko u UN jer se, umjesto koristi za sve građane, odlučio da uzrokuje štetu srpskom narodu, krši zakone i Ustav BiH, zloupotrijebi položaj i uzurpira institucije, rekao je Srni zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Komentarišući fijasko Misije BiH u UN-u, koja nije uspjela da obezbijedi podršku za izbor BiH među 18 članica Ekonomskog i socijalnog savjeta UN /EKOSOK/, Košarac je istakao da to pokazuje sav besmisao Lagumdžije u Njujorku.

– O značaju ovog savjeta govori činjenica da obuhvata oko 70 odsto aktivnosti UN i naravno da Lagumdžija ovu informaciju krije kao zmija noge, pa smo o njegovim najnovijim diplomatskim “bravurama” upoznati putem medija – naveo je Košarac koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Kao razlog za ovaj fijasko, Košarac je istakao to što je Lagumdžija svu energiju usmjerio na lobiranje i traženje sponzora za sramnu rezoluciju o Srebrenici, što je uticalo na to da BiH ostane izvan EKOSOK-a.

– Na kraju nije uspio ni u čemu. Sramna rezolucija nije prošla onako kako se Lagumdžija potajno nadao. Nije dobila podršku 2/3 svjetske populacije, a BiH je ostala izvan EKOSOK-a – istakao je Košarac.

Košarac kaže da Lagumdžija nije uspio ni da obezbijedi članstvo BiH u EKOSOK-u, a ni rezolucija o Srebrenici nije prošla onako kako su se nadali bošnjački političari.

Prema njegovim riječima, Lagumdžija nije našao za shodno da se posveti zalaganju za članstvo BiH u organizaciji, koja je nakon Savjeta bezbjednosti najvažnije tijelo UN, a nije ga zanimalo ni to što su sva tri člana Predsjedništva BiH podržala pokušaj učlanjenja BiH u EKOSOK.

– Јedino u čemu je Lagumdžija uspio jeste da obezbijedi još jedan više nego opravdan razlog za njegovu smjenu – zaključio je Košarac.

Misija BiH u UN doživjela je fijasko jer nije uspjela da obezbijedi podršku za izbor BiH među 18 članica UN-ovog Ekonomskog i socijalnog savjeta /EKOSOK/, a ovu informaciju nije ni objavila, naveo je zagrebački Večernji list izdanje za BiH.

Predsjednik EKOSOK-a Paula Narvaez objavila je da je 18 zemalja, među kojima nije BiH, izabrano u saziv ove organizacije, koja je nakon Savjeta bezbjednosti, najvažnije tijelo UN.

BiH su, prema pisanju ovog lista, izbacili Azerbejdžan i Јermenija, koji su dobili podršku 148 zemalja, dok je za BiH glasalo tek 76 zemalja.

Pokušaj uključenja BiH u EKOSOK UN podržala su sva tri člana Predsjedništva BiH, a procjena je da je članstvo BiH u EKOSOK-u postalo kolateralna šteta nedavnih podizanja napetosti u zemlji nakon podjela zbog donošenja u UN rezolucije o Srebrenici, navodi se u tekstu.

Slične novosti

Komentari