Home » Komisija odluke može donositi bez Srba, SNSD tvrdi da nema prenosa nadležnosti

Komisija odluke može donositi bez Srba, SNSD tvrdi da nema prenosa nadležnosti

Piše INFO

Nakon što je u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH ne stišava se bura u Republici Srpskoj, gdje opozicija smatra da je usvajanjem tog zakona prenesena nadležnost na nivo BiH.

Naime, novim zakonom koji je usvojen, osniva se Komisija za odlučivanje o sukobu interesa koja broji sedam članova, i suština problema je u tome što za odluke te komisije neće biti potreban glas člana iz Republike Srpske.

Komisija se sastoji od po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda i jednog ostalog.

“Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova Komisije”, navodi se u članu 22. usvojenog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Ipak, istim članom propisano je i da odluku o inicijativi razrješenja sa dužnosti i pozivu za podnošenje ostavke Komisija donosi konsenzusom, a ako ne postigne koncenzus, Komisija donosi odluku dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova Komisije. U praksi, to znači da će Komisija moći donijeti bilo koju odluku bez dva člana koja dolaze iz Republike Srpske.

Na ovo su odmah upozorile opozicione partije koje dolaze iz Republike Srpske, a zanimljivo je i da ih je praktično podržao i Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je bio uzdržan prilikom gasanja. Ipak, Radmanovićeve stranačke kolege, za razliku od njega, tvrdile su da je sve u redu i da nema govora o prenosu nadležnosti.

“Dio ovoga zakona remeti ravnopravnost koja nam je obezbijeđena Ustavom i o tome je govorio jedan broj narodnih poslanika. Mi smo se, podsjećam, izborili i sa Evropskim parlamentom da se ravnopravnost pri odlučivanju, u skladu sa našim normama i našim Ustavom, obezbjeđuje i u zajedničkoj saradnji sa Evropskim parlamentom. Sada smo dobili prijedlog u kome nema ravnopravnosti i nema konstitutivnosti naroda, ima prosta većina”, rekao je Radmanović, dodajući da je BiH sva vezana za ravnopravnost, zbog koje su u prethodnim vijekovima bili u raznim bitkama.

On je neposredno pred glasanje zatražio pauzu i sjednicu Kluba poslanika SNSDa, međutim na kraju je ipak odlučeno da zakon bude usvojen, što je i urađeno, ali bez njegovog glasa.

Inače, u prošlom zakonu, za odluku Komisije za odlučivanje o sukobu interesa bila su neophodna dva glasa članova koji dolaze iz Republike Srpske.

Očekivano, nakon Radmanovićevog stava, opozicija je dobila vjetar u leđa, ističući da je SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom još jednom “kapitulirao”.

“Dodikov SNSD u parlamentu BiH izglasao je zakon kojim se zakonski uvodi opasan mehanizam preglasavanja u institucijama BiH. Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na BiH nivou će odluke moći donositi većinski, bez glasa iz Republike Srpske ili Federacije BiH, svih konstitutivnih naroda, što je ključni mehanizam funkcionisanja BiH. Klasičan prenos nadležnosti i urušavanja ustavne pozicije Republike Srpske”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDPa i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

S druge strane, poslanici i delegati SNSDa pokušali su opravdati usvajanje zakona ističući da je Republika Srpska zaštićena, a i sam Dodik, obraćajući se opoziciji, upitao je: “Kako i gdje ovi nesrećenici vide prenos nadležnosti?” Ipak, i Dodik nije objasnio zbog čega nema prenosa nadležnosti napadajući opoziciju da mrzi i njega, ali da je dobra okolnost kad ima takvu opoziciju kakvu ima.

Slične novosti

Komentari