Home » Kome smeta Svesrpski sabor i usvojena Deklaracija?

Kome smeta Svesrpski sabor i usvojena Deklaracija?

Piše INFO

Nije dugo trebalo, pa da nakon Svesrpskog sabora proključa “federalni lonac”.

Poruke jedinstva srpskog naroda, mira i sabornosti, naišle su na udare dežurnih kritičara svega što ima veze sa Srpskom i Srbima.

Denis Bećirović kaže da deklaracija, koja je usvojena na Saboru, “ugrožava međunarodno pravo i reinkarnira projekat velike Srbije”.

Bećirović nikako da se pomiri sa činjenicom da svaka njegova izjava, poput ove o Saboru, predstavlja samo njegov lični stav za domaću upotrebu, na 20-tak odsto teritorije, odgovorio je predsjednik Milorad Dodik.

Drugi Bećirovićevi politički saborci, pozivaju na intervenciju nelegitimnog Kristijana Šmita. Iz Srpske, i na takve poruke iz Federacije, uzvraćaju pozivom na jedinstvo.

 

Od desnog do lijevog spektra političkog miljea Federacije BiH, stižu osude i napadi zbog održavanja Svesrpskog sabora. Priviđa im se Milošević, a uvijek je aktuelna i priča o “velikosrpskoj hegemoniji”. Pozivaju strance na intervenciju, Šmita da upotrijebi Bonska ovlaštenja. Ukazuju na ugrožavanje mira, misleći valjda na više hiljada članova brojnih kulturno-umjetničkih društava, mahom djece koji su učestvovali na Saboru. I šta sve ne. Јer, mora i čaršija nešto da priča. A najglasniji u čaršiji je Denis Bećirović, kao prva brana njemu znanog projekta Velike Srbije.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik ističe da je najbolje za nas je da se, kako kaže, prestanemo baviti BiH.

– Radite šta hoćete, govorite šta hoćete, sve smo čuli od vas. Nikakve gadosti više ne možemo očekivati da će biti nove jer ste sve rekli. Mislite da možete da nam nametnete politiku? Ne možete. Tačka. Doviđenja, prijatno. Mi se bavimo sobom. Imamo dobre pretpostavke za uspjeh – rekao je Dodik.

Iz bijesa ili iz navike, Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda u Federaciji vide kao udar na Djetonski mirovni sporazum. Nepismenost, opšta ili politička? Јer, u Deklaraciji se jasno poziva upravo na očuvanje Dejtona. Doduše, napisano na ćirilici.

– U deklaraciji je rečeno dejtonska BiH. Niko nije osporio dejtonsku BiH. Ali, nedejtonska BiH ne može da postoji. To je suština – naglasio je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Suština je i to da se 9. januar neće prestati obilježavati kao Dan Republike Srpske. Koliko god to neki željeli i zagovarali. Svesrpski sabor predstavlja istorijski događaj na ponos srpskog naroda iako i među Srbima ima onih koji negoduju, poručio je srpski delagat u Domu naroda Radovan Kovačević.

– Samo politički naivne, slijepe i nerazumne iznenađuje činjenica da i Sabor i Deklaraciju ujedinjeno i jedini kritikuju predstavnici opozicije iz Srpske i predstavnici političkog Sarajeva. Deveti januar ostaje svetinja Republike Srpske u skladu sa Zakonom o praznicima, Zakonom o Danu Republike Srpske i njemu dodajemo praznik koji će biti praznik svih Srba – ističe Kovačević.

Nakon što im Rezolucija o Srebrenici nije prošla kako su planirali, predstavnici političkog Sarajeva pronašli su u Svesrpskom saboru motiv za nove udare na Republiku Srpsku i srpski narod. Napadi iz Federacije nisu ništa neočekivano, poruka je organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

– Nisam ništa čuo što bi bilo koga drugog uvrijedilo, ni Bošnjaka, ni Hrvata, ni BiH kao međunarodno priznatu državu. Čak je u Deklaraciji apostrofirana privrženost i odbrana Dejtonskog mirovnog sporazuma – kaže Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, kaže da Srbe u FBiH doživljavaju kao nekoga koga treba protjerati s ovih prostora i koje treba uništiti.

– Ali, mi smo ti koji svojim jedinstvom, snagom, branimo Republiku Srpsku, branimo institucije Republike Srpske, branićemo Dan Republike, Dan državnosti i sve ostalo što je vezano za srpski narod – poručio je Nosović.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić poručio je da nijedno slovo deklaracije ne izlazi iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Retoriku Denisa Bećirovića i političkog Sarajeva osudila je i predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, poručujući da su ljudi kakav je Bećirović najveća prijetnja miru, te se njihova politika svodi na mržnju prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Slične novosti

Komentari