Home » Kina i Rusija pokušale da stvari uvedu u red

Kina i Rusija pokušale da stvari uvedu u red

Piše INFO

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je očigledno da su Rusija i Kina pokušale da na neki način stvari uvedu u red kada je riječ o procedurama i načinu izbora visokog predstavnika u BiH.

Očigledno da je ovo sada izražavanje jasnog stava da oni žele, kada se imenuju visoki predstavnici, da to bude legalno i legitimno, te da se stvari dešavaju proceduralno, onako kako je opisano u Dejtonu – rekla je Cvijanovićeva, komentarišući diplomatsku notu Kine u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ona je navela da nije iznenađena činjenicom da neko želi da stvar vrati u normalne tokove, ali da jeste utoliko što su neki drugi i više od nje iznenađeni što se tako nešto desilo.

– Poštujem svakog ko želi prvo da dobro pročita stvari kako treba da se krećemo, naročito kada je riječ o međunarodnom pravu i obavezama koje iz tog prava proističu za sve one koji su tu uključeni. Ako smo mi neko ko je predmet određenih stvari i moramo da se pridržavamo onoga što jeste slovo Dejtona, zašto se onda ne bi pridržavali i drugi? Nema tu izuzetaka – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Loparama.

Ambasada Kine u BiH zvanično je potvrdila Srni da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je ranije da njegova zemlja ne priznaje legalnost i legitimitet Šmitovog izbora i poručio da ne namjerava sarađivati sa Šmitom.

Slične novosti

Komentari