Home » Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija do 2028.

Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija do 2028.

Piše INFO

Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje privrede do 2035. godine i usput nadmaši SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.

Dok Kina želi postati napredna država, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je nedavno da je moguće udvostručiti bruto domaći proizvod i dohodak po glavi stanovnika do 2035. godine.

Udvostručenje kineskog BDP-a zahtijeva prosječni godišnji rast od 4,7 posto u sljedećih 15 godina – za šta su neki promatrači rekli da bi moglo biti teško postići.

Helen Qiao, voditeljica azijske ekonomije u BofA Global Researchu, rekla je da će neke mjere reformi pomoći Kini da to ostvari.

“Mislimo da bi Kina to mogla ostvariti”, rekla je ona za CNBC u petak.

Osim što će udvostručiti svoj BDP, azijski ekonomski div nadmašio bi SAD kao najveća svjetska privreda 2027. ili 2028. godine, predviđa Qiao.

Kina je bila jedna od rijetkih ekonomija na globalnom nivou koja je rasla 2020. uprkos izazovima pandemije koronavirusa.

Zvanični podaci pokazuju da se kineska ekonomija prošle godine povećala za 2,3 posto, a Međunarodni monetarni fond za Kinu je ove godine prognozirao rast od 8,1 posto.

U međuvremenu, američka privreda se smanjila za 3,5 posto u 2020. godini, pokazale su najnovije vladine procjene. MMF je rekao da bi američka ekonomija ove godine mogla porasti za 5,1 posto.

Slične novosti

Komentari