Home » Kako je žena u osmom mjesecu trudnoće položila testove fizičke izdržljivosti na konkursu GP BiH?

Kako je žena u osmom mjesecu trudnoće položila testove fizičke izdržljivosti na konkursu GP BiH?

Piše INFO

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i danas su izuzimali dokumentaciju u sjedištu Granične policije BiH u okviru predmeta “Konak”, a u vezi s nezakonitostima pri zapošljavanju 150 kadeta.

Iako je prošle sedmice savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman podnio zahtjev za poništenje javnog konkursa – to se nije dogodilo, iako je čak zasjedao i Stručni kolegij, na kojem su uz direktora GP BiH Zorana Galića, zamjenika direktora i pomoćnika za organizaciju i operacije, prisustvovali i načelnici centralnog ureda, savjetnici direktora te načelnici terenskih ureda Granične policije BiH.
Zakonom propisani rok za poništenje konkursa ističe sutra, a Granična policija morat će u propisanom roku odgovoriti na Hoffmanov zahtjev, negativno ili pozitivno. Nepostupanje po ovom zahtjevu, koje je dostavljeno i pomoćniku direktora Draganu Kuliću, pojačalo bi sumnje u upletenost samog vrha Granične policije BiH u nezakonito zapošljavanje i koruptivne radnje.

Od izvora bliskih istrazi saznajemo još jedan nevjerovatan detalj konkursa, koji govori da je među 150 primljenih kadeta u GP BiH bila i trudnica u sedmom ili osmom mjesecu trudnoće.

Gotovo je nevjerovatno da se žena u tako visokom stadiju trudnoće smjela izlagati teškim fizičkim naporima koji su podrazumijevali Kuperov test fizičke izdržljivosti, plivanje stilom leptir, skokove udalj, trčanje 3.000 metara, trbušnjake, sklekove, čučnjeve i slično.

Ta kandidatkinja se prije nekoliko dana i porodila, a testovi fizičke snage su održani prije otprilike mjesec i po.

Kako saznajemo, Granična policija BiH je suspendovala Rejhana Rakovića, višestruko nagrađivanog službenika GP BiH, kod kojeg je prema nezvaničnim informacijama pronađeno blizu 100 hiljada KM za koje se sumnja da potječu od koruptivnih radnji i aktivnosti prilikom konkursa za prijem uposlenika u ovu policijsku agenciju.

Rakoviću, kao i Ensaru Saličinoviću i Kenitu Čakiću državni sud je odredio jednomjesečni pritvor.

Pripadnici SIPA-e su izuzeli i snimke s nadzornih kamera u direkciji GP BiH, a navodno postoje i snimci s terena na kojima su istražitelji snimali primopredaje novca između osumnjičenih i kandidata.


Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom natječaja za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

Konkretno, terete se da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Za prijem kadeta traženo je između 15 i 20 hiljada KM.

Slične novosti

Komentari