Home » Kada Savjet ministara ne radi, ministri ratuju na Tviteru: Međusobne optužbe Turkovićeve i Košarca

Kada Savjet ministara ne radi, ministri ratuju na Tviteru: Međusobne optužbe Turkovićeve i Košarca

Piše INFO

Savjet ministara BiH zvanično ne radi zbog „štrajka“ predstavnike Republike Srpske, ali zato pojedini ministri bitke biju na društvenim mrežama.

Ovaj put tvitove su ukrstili ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac. Povod je neizvjestan odlazak BiH na svjetskoj izložbi Expo u UAE.

Turkovićeva je prva počela porukom da su samo dvije sedmice ostale do roka koji je organizator Expo 2020 ponudio BiH kako bi obezbjedio povoljnije uslove, a potom je prozvala kolegu Košarca.

– Podsjećam Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da je Savjet ministara BiH 2019. godine prihvatilo učešće te je neophodno preduzeti hitne mjere. U više navrata sam na sjednicama predlagala rješenja i opcije kako bi prevazišli različita mišljenja MVTEO BiH te Ministarstva finansija u vezi sa prijedlogom troškovnika. Jedni su predlagali nerealne rashode, dok je drugima očito bio problem bilo kakva investicija. I dalje smatram da postoje načini da se u saradnji sa realnim sektorom i domaćinom, spriječi bruka države na međunarodnoj sceni. Bojim se da se radi o još jednom pokušaju da se nečinjenjem i blokadama pokuša naštetiti državi. Građani moraju znati ko je odgovoran! – napisala je Turkovićeva.

Košarac je brzo reagovao na Tviteru. Umjesto što „nesuvislo optužuje“ njegovo ministarstvo, Košarac (SNSD) je pozvao Turkovićevu (SDA) da javnosti kaže zašto sve vrijeme opstruiše učešće na EXPO-u. Košarac je još upitao zašto se nije na vrijeme krenulo sa pripremama, zašto se osporava budžet za ovu manifestaciju, ako znamo da recimo Srbija i Crna Gora izdvajaju milionske iznose za svoj nastup?!

– Za razliku od nje i nekih drugih u SM BiH, mi smo uvijek bili za ovaj sajam, jer smatramo da je to izuzetno dobra prilika za promociju naših privrednika. Turković ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom, pa kada se nađe na meti kritika UAE, pokunjeno pokušava da odgovornost prebaci na druge, pri čemu redovno koristi kvaziargumente. Neka radi posao za koji je plaćena, jer od njene tobože zabrinutosti i politike do podne jedno, od podne drugo, niko nema koristi! – poručio je Košarac.

Naravno da ovakva prepiska nije ostala nezapoažena među tviterašima, a sarkastičan je bio poslanik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, Damir Arnaut.

– Pozivam SDA i SNSD da oko EXPO govore jednim glasom, isto kao kod imenovanja jedni drugih u Savjet ministara BiH, kuma Vlade u RAK, četvrtog delegata kog je Bakir dao Dodiku u Domu naroda BiH, 60 plus ambasadora… – naveo je Arnaut.

Svjetska izložba Expo 2020 (nije zbog korone održana prošle godine) počinje 1. oktobra 2021. i trajaće do 31. marta naredne godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prema ranijim informacijama, BiH bi trebalo da košta 3,38 miliona KM.

Slične novosti

Komentari