Home » JZU „Dom zdravlja” Doboj: U susret Svjetskoj sedmici dojenja podržimo žene i njihove odluke

JZU „Dom zdravlja” Doboj: U susret Svjetskoj sedmici dojenja podržimo žene i njihove odluke

Piše INFO

Svjetska sedmica dojenja (World Breastfeeding Week) je globalna manifestacija koja se održava u preko 120 država svake godine od 1. do 7. avgusta u organizaciji Svjetskog saveza za dojenje (WABA), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.Ovogodišnja tema Svjetske sedmice dojenja je “Korak naprijed za dojenje, edukujte se i podržite”.

Cilj Svjetske sedmice dojenja je promovisanje dojenja u svrhu poboljšanja zdravlja djece i žena.Dojenje je jedinstven proces koji osigurava idealnu prehranu dojenčadi i doprinosi njihovom zdravom rastu i razvoju, smanjuje učestalost i težinu zaraznih bolesti, doprinosi zdravlju žena smanjenjem rizika od raka dojke i raka jajnika i daje većini žena osjećaj zadovoljstva kad uspijevaju u dojenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života, nakon čega slijedi nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do 2 godine i nakon toga.Dojenje je najbolji izbor prehrane i za novorođenče i majku, ali nije jedini. Postoje žene koje iz nekoga razloga ne mogu da doje, bilo da su to zdravstveni ili lične prirode.

Nije na nama da ih osuđujemo, na nama kao zdravstvenim radnicima je da ih edukujemo, damo podršku i podržimo u spostvenoj odluci, ma kakva ona bila.

Izvor: JZU „Dom zdravlja” Doboj

Slične novosti

Komentari