Home » Joanikije: Nije bilo riječi o otkazivanju ustoličenja, Đukanović odgovoran za nerede

Joanikije: Nije bilo riječi o otkazivanju ustoličenja, Đukanović odgovoran za nerede

Piše INFO

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, da se nijednog momenta, uoči njegovog ustoličenja na Cetinju, nije pomišljalo o otkazivanju tog čina, dodajući da iza svih neprijatnosti i nereda stoji predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović.

“Nije bilo pomjeranja, niti bilo kakvog otkazivanja u noći između 4. i 5. septembra”, rekao je mitropolit.

Ispričao je da je Vlada Crne Gore njemu i patrijarhu SPC Porfiriju, poslije dužeg savjetovanja, a da se ne bi desilo neko zlo, obezbijedila helikopter da odu na Cetinje.

“Bezbjedno smo došli na Cetinje”, rekao je mitropolit i dodao da im je bilo malo neprijatno da idu vojnim helikopterom, ali da je došao na svoje Bogom određeno mjesto, koje pripada mitropolitima već osam vijekova.

Prema njegovim riječima, iza svih opstrukcija i nereda stajao je crnogorski predsjednik Milo Ðukanović, koji se, kako kaže, podižući tenzije, trudio da skupu da politički karakter.

“Mi smo se trudili da skup zadrži vjerski karakter. I, skup je zadržao vjerski karakter”, rekao je mitropolit.

On je kazao da Mitropoliju sada, poslije ovih burnih događaja, čekaju novi događaji i podsjetio da je za episkopa hirotonisan na Cetinju prije 22 godine od strane patrijarha Pavla, uz prisustvo tada 12 arhijereja i to u vreme NATO bombardovanja, 3. juna.

“A, evo sada to je bilo ustoličenje za mitropolita, jedan čin koji je davno ustrojen i ustanovljen, ali ovde u Crnoj Gori je sve pomalo posebno, pa je i ovo moje ustoličenje bilo drugačije nego što to obično biva”, rekao je mitropolit.

Na pitanje da li se razmišljalo o pomjeranju termina ili otkazivanja ustoličenja, on je kazao o tome nije bilo riječi nijednog trenutka i da je patrijarh Porfirije i došao da obavi taj sveti čin.

“Stalno smo razmišljali o načinu kako ćemo ovo da izvedemo i nijednog momenta nismo pomislili da se nešto otkazuje, jedino ako bi se dogodile tolike neprilike da je nemoguće fizički doći. I nama je Vlada Crne Gore, poslije dužeg savjetovanja da se ne dogodi neko zlo, obezbijedila helikopter i mi smo bezbjedno došli na Cetinje. Bilo je to malo neprijatno, da idemo vojnim helikopterom, ali to je helikopter naše države Crne Gore i pripada narodu i ja sam došao na svoje Bogom određeno mjesto koje pripada mitropolitima crnogorsko – primorskim već osam vijekova”.

Joanikije ističe da se zna ko stoji iza svih tih neprijatnosti koje su imali i da se zna ko je odgovoran.

Na direktno pitanje ko, mitropolit je odgovorio da je lično iza svih tih opstukcija i nereda stajao Milo Ðukanović koji se sve vrijeme trudio, podižući tenzije i preteći, da skupu da politički karater.

“A, mi se trudili da ovaj svečani i crkveni skup bude on što i jeste – vjerskog kartera, da zadrži vjerski karakter. Ne samo što je zadržao vjerski karakter već se pojavila sila naše vjere i kroz sva iskušenja oko 40 arhijereje iz naše iz drugih pravoslavnih crkva bilo je jednodušno, moleći se u Podgorici u Hramu”.

Kako je rekao, obje službe su se duhovno sjedinile – liturgija na kojoj su bili drugi episkopi i ustoličenje na Cetinju gdje su došli vladika kruševacki i patriharh Porfirije da bi ga ustoličili.

Dodao je da je narod, kada je čuo da je završeno ustoličenje na Cetinju, to doživio kao vaskrsenje vjere i novi Vaksrs u Crnoj Gori.

Na pitanje kakvi su bili signali iz državne vlasti i aktuelne vlade, pošto su se pojavile informacije da dio policije nije bio za ustoličenje na Cetinju uzimajući u obzir bezbednosnu situaciju, što se prije svega odnosi na dirketora Uprave policije Zorana Brđanina, Joanikije je rekao da je tačno da su te informacije stizale do njih, Crkve, mnogo ranije.

“Tražilo se od nas da pravimo ustupke da ne dođe do incidenata pred Cetinjskim manastirom i mi smo zaista učinili sve što smo mogli da učinimo i umjesto velikog crkvenog narodnog sabora pred manastirom mi smo prihvatili da se sve dogodi u zidinma manastira u maloj mitrooplitskoj crkvi gdje može osim sveštenstva da stane mali broj ljudi”, naveo je on.

Mitropolit je naglasio da je Crkva napravila maksimalne ustupke i da nije bilo lako da donesu odluku, a na pitanje ko je te ustupke tražio, odgovorio da su to tražili ljudi iz policije.

Uskoro potpisivanje Temeljnog ugovora
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

Mitropolit je, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, odgovarajući na pitanje kada može da se očekuje potpisivanje Temeljnog ugovora, rekao da je najvažnije da dijalog teče i da će se raditi na tome.

“To je ušlo u proceduru, radiće se na tome. Postoji dobra volja sa obe strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu nekog rešenja, radi se o preciznijem formulisanju, da se bolje utemelji. Biće vrlo brzo”, rekao je mitropolit Joanikije.

Govoreći o mjestu gdje će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gdje god se odluči da se ugovor potpiše.

Slične novosti

Komentari