Home » Izetbegović: “Osmorka” da predoči čime je odobrovoljila HDZ i SNSD

Izetbegović: “Osmorka” da predoči čime je odobrovoljila HDZ i SNSD

Piše INFO

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas nakon sjednice stranačkog Predsjedništva da su stranke “osmorke” preuranjeno krenule ka pravljenju koalicija, prije završetka izbornog procesa.

“Imaju i dogovore sa HDZ-om i sa SNSD-om i mi tražimo da se javnosti predoči precizno šta su to prihvatili pa su odobrovoljili HDZ i SNSD, šta su obećali, kakve promjene u pogledu Ustava i Izbornog zakona, NATO puta BiH, projekata gasifikacije, projekata izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini, izgradnje aerodroma u Trebinju, zatim reformi Javnog RTV servisa, Obavještajno-sigurnosne agencije, CIK-a i slično”, naveo je Izetbegović.

Kazao je da očekuju da se brzo konstituiše Dom naroda Parlamenta FBiH te da se izvrši izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, kako bi se u što kraćem roku počelo s formiranjem Vlade FBiH.

“Postoje teze da će SDA nešto da blokira: SDA neće ništa blokirati. Bolokirat će eventualno oni koji vlast žele formirati pravnim i političkim nasiljem, ne poštujući volju kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH”, naveo je lider SDA.

Kazao je da su na sjednici konstatovali da su ostvarili većinu postavljenih izbornih ciljeva.

“S obzirom na broj mandata koje smo osvojili, bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne, moguće je uspostaviti parlamentarne većine, ali nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine, niti tijela izvršne vlasti na nivou BiH, u Federaciji i u većini kantona”, naveo je Izetbegović.

Naglasio je da je formiranje snažnog probosanskog bloka stvar koja nema alternativu.

Slične novosti

Komentari