Home » Iz Kine poručili: Postoji značajan jaz

Iz Kine poručili: Postoji značajan jaz

Piše INFO
kina

Velike razlike između Ukrajine i Rusije oko mirovnih pregovora i dalje postoje, izjavio je danas u Pekingu kineski izaslanik za ukrajinsko pitanje Li Hui, govoreći o svojoj poseti nekoliko zemalja u Evropi.

Kina, koja se predstavlja kao neutralna strana, ali čiji se odnos sa Rusijom produbio od početka sukoba, redovno poziva na političko rešenje za okončanje borbi u Ukrajini.

Da bi postigao taj cilj, diplomata Li Hui je početkom marta boravio u desetodnevnoj poseti Rusiji, Evropskoj uniji i Ukrajini.

“Sve stranke prepoznaju opasnost da će se trenutna situacija nastaviti da se pogorša”, rekao je Li na konferenciji za novinare.

Međutim, “postoji značajan jaz (između njih) po pitanju mirovnih pregovora”, dodao je Li.

Ali svi se slažu da se rat mora rešiti pregovorima, a ne oružjem, rekao je diplomata, dodajući da “očekuju da Kina igra veću konstruktivnu ulogu” po ovom pitanju.

Zapadne zemlje, posebno Evropska unija, kritikovale su Kinu po pitanju Ukrajine.

Kina, koja poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući Ukrajinu, nikada nije javno osudila Rusiju.

Pod velikim sankcijama Zapada zbog invazije na Ukrajinu, Rusija nastoji da ojača svoje i inače veoma bliske veze sa Kinom.

Slične novosti

Komentari