Home » Imenovanje Šmita na čekanju

Imenovanje Šmita na čekanju

Piše INFO

Sjednica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, na kojoj je trebalo da se razgovara o imenu budućeg visokog predstavnika u BiH, trebalo je da bude održana 16. marta, ali je zbog nedostatka saglasnosti među međunarodnim partnerima, ali i usljed novonastale situacije unutar BiH, ona otkazana, saznaje “Glas Srpske”.

Kako nam je rekao dobro obaviješten izvor blizak međunarodnim strukturama u Sarajevu, nakon što je Narodna skupština RS usvojila Informaciju o primjeni Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma i deset zaključaka u vezi sa radom visokog predstavnika i čvrstog stava koji je zauzeo ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, razgovori o imenu nasljednika Valentina Incka su prolongirani dok ne bude postignuta saglasnost svih faktora.

Da je kandidatura Kristijana Šmita i Džozefa Ingrama na dugom štapu i da je došlo do promjene kursa, vidljivo je posljednjih dana jer se o novom visokom predstavniku sve manje govori, a o tome je pričao i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je rekao da je, uprkos raznim negodovanjima opozicije u Srpskoj, posljednje zaključke NSRS o odlasku OHR-a iz BiH bilo važno usvojiti.

– Poslije njih nigdje nema priče o tome da dolazi novi visoki predstavnik, jer se izučava šta znače zaključci Narodne skupštine, i ja to znam. Dakle, veoma je bilo smisleno i hrabro u proteklom vremenu donositi zaključke u vezi sa pozicijom međunarodne zajednice i visokog predstavnika u kontekstu Dejtonskog sporazuma. To je bilo neophodno, jer ćemo sigurno jednog dana morati da pišemo bilans u kome ćemo se pozivati na pomenute zaključke koje nisu htjeli da uvaže – objasnio je Dodik.

Izvor “Glasa Srpske” potvrdio je da je došlo do zastoja, jer su zemlje iz kojih dolaze kandidati, a naročito Njemačka, odlučile da, ipak, bude uvažen stav svih faktora i da njihov kandidat bude imenovan uz poštovanje svih procedura.

– Nijedna država neće da predloži kandidata koji bi bio osporen od bilo koga i svi su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koje će biti svima prihvatljivo. U tom smislu postoji želja da bude ispoštovan i stav Rusije, koja je važan faktor u cijeloj priči, ali i stav RS koji je nedvosmisleno predstavljen kroz zaključke Narodne skupštine – rekao je izvor.

Član Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski kaže da je moguće da su zaključci NSRS imali uticaja i da je to indikator da međunarodni akteri žele da ispoštuju konsenzus domaćih partnera. Ipak, on napominje da ne treba zaboraviti da ne postoji ni konsenzus unutar samog PIK-a.

– Kristijana Šmita su pojedini međunarodni, ali i ovdašnji domaći krugovi označili kao kandidata rusko-njemačke koalicije. Čak je bilo govora da je on bio zamišljen kao rješenje bivše američke administracije, a da je nakon izbora u SAD došlo do zastoja. Dakle, u međunarodnim krugovima postoje sporovi i nema konsenzusa – rekao je Sitarski.

On dodaje da je potrebno vidjeti i drugu stranu medalje, a to je da svako blokiranje imenovanja Šmita podrazumijeva ostanak Valentina Incka.

Stav Rusije

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je juče u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova koji je tom prilikom ponovio stav njegove države o potrebi zatvaranja OHR-a. Kalabuhov je u razgovoru sa Komšićem ponovio ranije izrečen stav da je Rusija principijelno na stajalištu da je OHR neophodno zatvoriti bez obzira na personalna rješenja.

Slične novosti

Komentari