Home » “I dalje curi – zna se ko zna”

“I dalje curi – zna se ko zna”

Piše INFO

Više od polovine gasa u oštećenim gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 iscurilo je iz cevi.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je danas da je oštećenje na gasovodu Sjeverni tok, koje je prouzrokovalo curenje gasa, nastalo na teritoriji koja je „pod punom kontrolom“ obaveštajnih službi SAD.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da Vašington ima „punu kontrolu“ nad vodama u blizini obala Danske i Švedske gde je uočeno curenje gasa, preneo je Rojters.

„Curenje se dogodilo u trgovinskim i ekonomskim zonama Danske i Švedske. To su zemlje okrenute ka NATO i u potpunosti pod kontrolom obaveštajnih službi SAD“, rekla je Zaharova u intervjuu za rusku televiziju.

Danska je članica vojnog saveza NATO, dok je Švedska aplicirala za članstvo u toj organizaciji nakon što je odlučila da napusti svoju politiku neutralnosti zbog izbijanja rata u Ukrajini, podseća britanska agencija.

Evropska unija sumnja da je curenja gasa na gasovodima Severni tok 1 i 2 izazvano sabotažom i obećava snažan odgovor na svaki namerni poremećaj njene energetske sigurnosti.

Iako nijedan cevovod nije bio u upotrebi u vreme sumnjivih eksplozija, oni su bili napunjeni gasom koji curi u Baltičko more otkako su pukotine prvi put otkrivene u ponedeljak.

Ranije, Zaharova je rekla da je američki predsednik Džozef Bajden dužan da odgovori na pitanja da li su SAD realizovale svoju pretnju.

“I to da će se rešiti Severnog toka i da li je Vašington umešan u najnovije kvarove na cevovodima sistema Severni tok, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Curenja iz ovih cevovoda otkrivena su u ponedeljak nakon što su regisrovane eksplozije na nekoliko lokacija u danskim i švedskim vodama. Evropska unija i NATO smatraju da je uzrok tih incidenata sabotaža.

Slične novosti

Komentari