Home » “Horeka” traži kompletno otvaranje ugostiteljskih objekata od 1. aprila

“Horeka” traži kompletno otvaranje ugostiteljskih objekata od 1. aprila

Piše INFO

BANjALUKA – Udruženje poslodavaca, turizma i ugostiteljstva “Horeka” Republike Srpske zatražilo je od predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da se 1. aprila omogući kompletno otvaranje ugostiteljskih objekata u Srpskoj, a bašti 29. marta.

Udruženje zahtjeva da Republički štab ne ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata, već da se određivanje dužine radnog vremena prepusti štabovima jedinica lokalne saamouprave.

Jedan od zahtjeva Udruženja je da se isplate kompletni porezi i doprinosi za mart ove godine, bez obzira na njihovu visinu i 50 odsto plate minimalca ili manje ukoliko je radnik prijavljen na manju satnicu radnog vremena, uključujući i radnike u ugostiteljstvu u smještajnim jedinicama.

Zahtjevaju da se porezi i doprinosi od 1. aprila obračunavaju na iznos minimalne plate, za plate do iznosa od 1.000 KM, a za plate preko toga iznosa da se porezi i doprinosi obračunavaju po važećim stopama.

Udruženje zahtjeva donošenje uredbe o oslobađanju plaćanja poreza i doprinosa na još tri mjeseca za ugrožene hotele, banje i putničke agencije za oktobar, novembar i decembar 2020. godine.

Zahtjevaju i odgodu plaćanja računa za struju i vodu za februar i mart na 90 dana bez zateznih kamata, te mogućnost reprograma poreskih obaveza iz 2020. i 2021. godine uz otpis kamata na kašnjenje na period od 24 mjeseca.

Udruženje zahtjeva da Vlada Republike Srpske omogući preko Investiciono-razvojne banke Srpske namjenske kredite za solventnost privrednih subjekata u ugostiteljskom sektoru u iznosu do 25.000 KM, uz najnižu moguću kamatu.

Ukoliko važeće mjere budu produžene nakon 31. marta, traži se isplata minimalne plate sa pripadajućim porezima i doprinosima, kao i tekuće troškove za april, bez obzira na broj dana koji bude uključivao zabranu rada.

U dopisu se podsjeća da je sastanak sa premijerom Viškovićem zakazan za sutra, 26. marta u devet časova.

Slične novosti

Komentari