Home » Guteres: SB UN nije uspio da odgovori na ratove u Ukrajini i Pojasu Gaze

Guteres: SB UN nije uspio da odgovori na ratove u Ukrajini i Pojasu Gaze

Piše INFO

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je danas da Savjet bezbjednosti UN nije uspio da adekvatno odgovori na sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas i rat u Ukrajini, ocijenivši da su ta dva sukoba “moguće fatalno” potkopali autoritet Savjeta bezbjednosti.

Nedostatak jedinstva u Savjetu po pitanju ruskog napada na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi nakon užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra ozbiljno je, možda i fatalno, potkopao naš autoritet – rekao je Gutereš tokom obraćanja Savjetu u Ženevi.

On je dodao da se SB UN često nađe u ćorsokaku i da nije sposoban da djeluje adekvatno po najvažnijim pitanjima mira i bezbjednosti, prenio je Rojters.

  • Potrebna je ozbiljna reforma njegovog sastava i metoda rada -, rekao je Guteres.

SAD su prošle nedjelje treći put uložile veto na nacrt rezolucije u SB UN kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Procjenjuje se da se oko 1.5 miliona stanovnika Gaze nalazi u skloništima u gradu Rafa na granici sa Egiptom, od kojih je najveći dio izbjegao sa sjevera enklave, kako bi izbjegli napade izraelske vojske.

Guteres je Rafu opisao kao glavnu tačku gdje se civilima pruža pomoć u Pojasu Gaze, dodajući da će eventualni napad izraelske vojske na taj grad imati razorne posljedice.

  • Sveobuhvatna izraelska ofanziva na grad ne samo da bi bila katastrofalna za više od milion palestinskih civila koji su se tamo sklonili, to će biti i posljednji ekser u sanduk za naše programe pomoći – tvrdi Guteres.

VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE

Slične novosti

Komentari