Home » Grci danas na biralištima na ponovljenim parlamentarnim izborima

Grci danas na biralištima na ponovljenim parlamentarnim izborima

Piše INFO

Oko 9,8 miliona grčkih glasača izlazi danas na birališta kako bi, u drugom krugu izbora, izabrali novi saziv parlamenta, a ankete daju prednost stranci aktuelnog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Glasačka mjesta otvorena su u sedam sati po lokalnom vremenu i zatvaraju se u 19 časova, a prema procjenama stručnjaka, do 22 sata po lokalnom vremenu očekuje se da će biti poznato 80 do 90 odsto izbornih rezultata u cijeloj zemlji, navodi Katimerini.

Ankete pokazuju jasnu prednost konzervativne stranke Nove demokratije (ND), koju vodi Micotakis, a neki kažu da bi stranka mogla osvojiti više od 40 posto glasova.

Druga najjača stranka mogla bi biti ljevičarski Savez radikalne levice (Siriza), predvođen nekadašnjim premijerom Aleksisom Ciprasom, za koju istraživanja javnog mnjenja prognoziraju oko 20 posto podrške.

ND je pobijedila u prvom krugu izbora 21. maja, ali nije osvojila većinu neophodnu da vodi vladu bez formiranja koalicije, što je dovelo do drugog kruga, u kojem je pobjedničkoj partiji lakše da osvoji većinu u parlamentu od 300 mjesta, pošto po izbornom sistemu dobija bonus od najmanje 20 mjesta.

Današnji izbori održavaju se u sjenci velike brodske nesreće 14. juna, u kojoj je poginulo više stotina migranata kod obala južne Grčke. Ta nesreća dodatno je produbila razlike u stavovima stranaka u pogledu načina rešavanja migrantskog pitanja, ocijenjuje Rojters.

Grčka ima oko 11 miliona stanovnika, ali broj birača s pravom glasa uključuje i njene mnogo brojne državljane koji žive u inostranstvu.

Slične novosti

Komentari