Home » Gradnja gasovoda od Beograda do Banjaluke

Gradnja gasovoda od Beograda do Banjaluke

Piše INFO

Hoteli i domaćinstva na Jahorini, zahvaljujući projektu koji će biti ozvaničen danas, trebalo bi krajem godine da dobiju gas, a Republika Srpska i Srbija ubrzano kreću i sa realizacijom ranije ideje gradnje magistralnog gasovoda od Beograda do Banjaluke.

Kazao je to “Glasu Srpske” direktor preduzeća “Sarajevogas” iz Istočnog sarajeva Nedeljko Elek uoči današnjeg ozvaničenja početka radova na distributivnom gasovodu Pale – Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem Republike Srpske.

– Riječ je o projektu koji se odnosi na drugu fazu gasifikacije istoka Republike Srpske. Njime će biti obuhvaćeno šest opština i dva ski-centra, odnosno Jahorina i Igrišta. Lokalne zajednice na koje se odnosi ovaj projekat su Pale, Trnovo, krak prema Sokolu te Han Pijesak, Milići, Šekovići i Vlasenica – kazao je Elek.

Podsjetio je da se prva faza gasifikacije istočnog dijela Republike odnosila na “Toplanu” u Istočnom Sarajevu te naglasio je da je taj posao završen i da su samim tim stvoreni uslovi za drugu fazu ovog važnog projekta čija je vrijednost 15 miliona maraka.

– Taj projekat finansiramo iz garancija Vlade Republike Srpske. Riječ je o krucijalnom projektu jer ćemo kroz taj distributivni gasovod da povežemo opštinu Pale sa Olimpijskim centrom “Jahorina”. Povećaćemo potrošnju gasa, što je nama vrlo važno zbog odnosa sa Ruskom Federacijom. Ovo je, praktično, nakon 30 godina da prvi put ukopavamo i postavljamo cijevi te da širimo našu primarnu, ali i sekundarnu mrežu – poručio je Elek.

Na pitanje kada bi taj projekat mogao biti završen, Elek je naglasio da očekuje da do 31. decembra puste gas prema Jahorini, odnosno da gasifikuju sve hotele i individualne potrošače na olimpijskoj ljepotici.

Linker
Uoči samog ozvaničavanja ovog projekta planiran je sastanak rukovodstva “Sarajevogasa” i “Srbijagasa” sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije u hotelu “Rajska dolina”.

– Preduzeće “Srbijagas” nema ulogu u realizaciji druge faze projekta na istoku Srpske, ali je na Svesrpskom saboru u Beogradu donesena odluka da “Srbijagas” finansira magistralni gasovod do Banjaluke. Nazvali smo ga magistralni gasovod Beograd – Banjaluka – poručio je Elek.

Sa strane Vlade Srpske za nosioca ovog projekta, naglasio je, određeno je preduzeće “Sarajevogas”, a sa strane Vlade Srbije – “Srbijagas”.

– Tako da nećemo više čekati na interkonekciju i idemo stranom Republike Srpske od Šepka do Banjaluke sa cijevima uz pravac dionice autoputa od Beograda do Banjaluke. Time ćemo gasifikovati praktično cijelu Republiku Srpsku – poručio je Elek.

Naglasio je da sve aktivnosti kreću od Šepka, gdje već imaju izlaz te da odatle radovi idu ka Bijeljini, gdje je već izgrađen gasovod te dalje do Brčkog trasom budućeg autoputa pa sve do Banjaluke.

O izgradnji gasovoda koji će pratiti trasu autoputa od Beograda do Banjaluke pričano je i 2020. godine, ali je po svemu sudeći korak naprijed ka realizaciji te ideje učinjen na Svesrpskom saboru koji je održan 8. juna u Beogradu.

OPSTRUKCIJE
Pojedini bošnjački političari u više navrata u prethodnom periodu blokirali su prijedlog sporazuma o izgradnji istočne interkonekcije sa Srbijom i samim tim opstruisali projekat gasifikacije Republike Srpske.

Te opstrukcije traju godinama, uprkos apelima predstavnika Republika da oni prestanu jer je pitanje gasifikacije potpuno u nadležnosti entiteta dok se samo na nivou BiH potpisuju međunarodni ugovori.

Slične novosti

Komentari