Home » Građani šalju jasnu poruku da im je dosta više SNSD-a

Građani šalju jasnu poruku da im je dosta više SNSD-a

Piše INFO

Uopšte više nije pitanje da li građani žele promjenu vlasti na nivou Republike Srpske i odlazak u prošlost aktuelne korumpirane vlasti koja ne može da nađe rješenja za nagomilane probleme koja je svojim činjenjem ili ne činjenjem uradila u proteklih 15 godina u Republici Srpskoj”.
Ovo je rekao Đorđe Milićević, član predsjedništva SDS RS i načelnik Opštine Šamac i dodao da opozicija ima kapacitete i snagu da građanima ponudi alternativu a njen zadatak je da u narednih par mjeseci ojača svoju moć u vidu novih ljudi i imena i programa pristupačnog svakom građaninu Republike Srpske.

Takođe, kada je riiječ o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH predložila je izmjene i dopune u svih 20 poglavlja, a tiču se osiguranja kvalitetnijeg provođenja izbornog procesa. Riječ je o uvođenju nekih novih pojmova poput preuranjene kampanje, zloupotrebe javnih sredstava u takozvanoj dužnosničkoj kampanji, govora mržnje, ranog glasanja, vanrednih izbora, vanrednih okolnosti i izborne tehnologije

„Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH potpuno je jasno da prve izmjene moraju da se odnose na podizanje stepena regularnosti tih izbora, odnosno što transparentnije sprovođenje izbornog procesa, što podrazumijeva da se u Izborni zakon unese niz tehničkih izmjena koje će obezbijediti transparentnost izbornog procesa”, rekao je Milićević.

Srpska demokratska stranka zalaže se za suštinske, a ne kozmetičke izmene Izbornog zakona, sve u cilju podizanja stepena regularnosti i transparentnosti izbornog procesa, rekao je član Predsjedništva SDS-a Đorđe Milićević, odgovarajući na pitanje novinara.

On je naglasio da su izmjene Izbornog zakona BiH jedna od najaktuelnijih tema u ovoj godini, ali da je svjestan političke klime i nepostojanja usaglašenog stava.

“Smatram da treba zadržati sistem otvorenih listi na izborima, pri čemu treba izmijeniti postojeći zakon na način da mandati pripadaju političkim partijama a ne pojedincima, čime bi se stepen korupcije i stepen političke trgovine sveo na minimum”, rekao je Milićević i napomenuo da je otvoreno pitanje i glasanja putem pošte, s obzirom na to da tri konstitutivna naroda nemaju isti stav o tome.

“Po pitanju glasanja putem pošte biće teško ostvariti određenu vrstu kompromisa, ali minimalno što se mora učiniti jeste da se kriterijumi za glasanje putem pošte moraju pooštriti, kako bi se i tu podigao stepen regularnosti i transparentnosti glasanja”.

Milićević je istakao da regularniji i transparentniji izbori treba da budu u interesu svih političkih subjekata i građana, koji žele promjene i bolji život.

Slične novosti

Komentari